Afghanistan-rapport med krass kritikk av Norge

AFGHANISTAN: Norske soldater har tjenestegjort i Afghanistan og fått heder for innsatsen. I et større bildet har derimot ikke innsatsen bidratt som ønsket viser en ny rapport.
AFGHANISTAN: Norske soldater har tjenestegjort i Afghanistan og fått heder for innsatsen. I et større bildet har derimot ikke innsatsen bidratt som ønsket viser en ny rapport. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges innsats i Afghanistan har ikke bidratt til å endre utviklingen i landet, ifølge et ekspertutvalg som regjeringen har nedsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget, som har vært ledet av tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap), overleverer sin rapport til forsvarsministeren og utenriksministeren mandag. Det konkluderer med at Norge bare har nådd ett av de tre hovedmålene som ble satt for innsatsen i Afghanistan, ifølge Fædrelandsvennen :

* Vi lyktes i å vise oss som en god alliert til USA og NATO i kampen mot internasjonal terror.

* Vi lyktes bare delvis i deltakelsen i bekjempelsen av internasjonal terror og i å forhindre at Afghanistan igjen ble et arnested for terror.

* Vi mislyktes med bidraget til å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat gjennom langsiktig bistand og fredsdiplomati.

«Den norske innsatsen har utgjort en svært liten del av den totale ressursbruken i Afghanistan. Den har følgelig ikke bidratt til å endre hovedbildet av utviklingen i landet», heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2001 til 2014 har 9.000 norske militære tjenestegjort i Afghanistan. Ti norske soldater er blitt drept, og mange er blitt alvorlig skadd.

Norges engasjement i Afghanistan har kostet 20 milliarder kroner, hvorav 11,5 milliarder har vært brukt til militære formål og 8,4 milliarder til sivile.

«Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående», konkluderer utvalget.