Norsk-rumensk foreldrepar får tilbake barna

Det norsk-rumenske foreldreparet i Naustdal som ble fratatt sine fem barn av barnevernet, får nå barna tilbake. Saken har vakt sterke reaksjoner og ført til demonstrasjoner i en rekke land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneverntjenesten i Naustdal kommune og de private partene har inngått avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og en avtale om samarbeid om hjelpetiltak for foreldrene og barna, opplyser advokatfirmaet Stiegler i en pressemelding.

Avtalen innebærer at Naustdal kommune og foreldrene nå går inn i en ny fase hvor en forsøker å lage en stabil og trygg situasjon for familien.

– Jeg er glad for å høre at foreldrene og barnevernet har kommet til enighet og skal samarbeide slik at barna kan flytte tilbake til foreldrene sine. Nå oppfordrer vi til å vise hensyn til barna og familien, og etterkomme deres ønske om ro, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Klaps på baken

Foreldrene ble i desember i fjor fratatt sine fem barn av barnevernet og siktet for familievold. Saken, som fortsatt er under etterforskning, har ført til flere demonstrasjoner både i Europa og Nord-Amerika til støtte for foreldreparet.

I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.

De to foreldrene gikk rettens vei for å få tilbake barna, som var blitt plassert i tre ulike fosterhjem på Vestlandet. I april bestemte Fjordane tingrett at de skulle få tilbake det yngste barnet, som er en baby.

UD-møte

Saken har i vinter vært høyt oppe i nyhetsbildet i Romania, og en rumensk delegasjon med blant annet senatorer og en tidligere utenriksminister reiste til Norge for å presse norske myndigheter til å snu i saken.

Etter demonstrasjoner i mer enn 20 land inviterte Utenriksdepartementet i begynnelsen av mai ambassadene i Oslo til et informasjonsmøte i et forsøk på å korrigere inntrykket som er skapt av det norske barnevernet i utlandet.

– Det finnes ingen hjemmel i barneloven for omsorgsovertakelse ut ifra religion, men det er forbudt å slå barn, fastslo Horne overfor avisen Dagen i januar.

Juristbrev

Men møtet med UD var ikke nok til å stilne kritikken. I slutten av mai ble det kjent at over hundre jurister fra USA, Tsjekkia, Tyskland og Sør-Korea hadde underskrevet på et brev der de ba statsminister Erna Solberg om å gripe inn i saken. Juristene hevder både at foreldreretten og religionsfriheten til det norsk-rumenske ekteparet ble krenket da barnevernet tok hånd om barna deres.

Advokatfirmaet Stiegler opplyser at partene i saken nå ønsker ro av hensyn til barna.

Personvernpolicy