Havarikommisjonen mener å ha funnet årsaken til Turøy-ulykken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tretthetsbrudd i girboksen er trolig en faktor som forårsaket helikopterulykken ved Turøy i slutten av april, der 13 personer mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en foreløpig rapport fra Statens havarikommisjon for transport (SHT), publisert onsdag kveld.

SHT anbefaler overfor EASA (European Aviation Safety Agency) at man setter i verk øyeblikkelige tiltak for å sørge for sikkerheten til helikoptre av typen Airbus H225.

– Foreløpige funn viser at det kan være tegn på tretthetsbrudd i giret, sier direktør William J. Bertheussen i Statens havarikommisjon for transport (SHT) til Aftenposten.

– Vi er i ganske sikre på at vi er inne på en av årsaksfaktorene og en viktig en, sier han.

Avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen sier de med veldig stor sannsynlighet kan konkludere med at feilen skyldes utmatting av metallet.

– Funnet er av en slik natur at det er fare for at det ikke blir oppdaget før det vokser seg til noe større. Sprekker i materialer som dette er noe som utvikler seg over tid. Dette er absolutt ikke noe vi ønsker se i en flydel, sier Halvorsen til Bergens Tidende.

Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser funnet får.

– Nå informerer vi EASA om det vi har funnet. De må vurdere om girboksen til helikopteret fortsatt er luftdyktig, sier Halvorsen.