Spesialenheten henlegger Grønland-skyting

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten har henlagt saken mot politimannen som skjøt en kvinne på Grønland i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten for politisaker skriver i sin avgjørelse at det sentrale spørsmålet har vært om det «i situasjonen var nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig å avfyre skudd mot kvinnen».

Politimannen skjøt kvinnen i lysken. Situasjonen oppsto 18. september i fjor da politiet gikk til aksjon etter å ha blitt oppringt fra en person som sa han hadde hørt at en kvinne med kniv ville drepe barnet sitt.

Skuddet ble avfyrt da kvinnen fra 1,5 meters avstand da kvinnen kom mot politiet med kniven i sin venstre hånd.

«Skjøt for å stanse»

Politibetjenten har sagt at han så kvinnen med kniv i hånden løpe mot en gutt, og at hun stakk med kniven flere ganger mot guttens hals og skulder.

«Han trakk da med høyre hånd fram sin tjenestepistol og rettet den mot kvinnen samtidig som kvinnen ble anropt: 'bevæpnet politi, stå i ro, slipp kniven'. Kvinnen etterkom ikke ordren», skriver Spesialenheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politibetjenten har forklart at han skjøt for å stanse kvinnen. Han har oppgitt at han i situasjonen tenkte «nå er det hun eller meg, eller mine tjenestemakkere, eller hun kan finne på å gå på gutten igjen».

Les også: Trebarnsmoren i varetekt etter Grønland-skudd

Hendelsen ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som nå har kommet fram til at «saken er henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist».

Kvinnen siktet for drapsforsøk

Den somaliske kvinnen ble innlagt på Ullevål sykehus, men ble ikke livstruende skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har foreløpig ikke avgjort om hun vil klage på henleggelsen, sier kvinnens bistandsadvokat Odd Ivar Grøn.

– Vi har akkurat mottatt avgjørelsen. Vi skal gjennomgå saken før vi tar stilling til hvordan vi går videre, sier Grøn til NTB.

Kvinnen er selv siktet for drapsforsøk på den åtte år gamle gutten som politiet mener hun var i ferd med å angripe med kniv. Hun ble varetektsfengslet i oktober i fjor, men løslatt igjen i desember. Saken er fortsatt under etterforskning, forteller Grøn.

– Kvinnen nekter straffskyld. Hun har ingen forståelse for siktelsen. Hennes synspunkt er at politiet har misforstått situasjonen, sier han.