Meny

Kalte aktor dum og nektet å svare på spørsmål

Tiltalte Donatas Lukosvicius fikk mange vanskelige spørsmål under andre dag i Monika-saken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donatas Lukosevicius sier han er uskyldig i drap på Monika Sviglinskaja, innbrudd og trusler. På dag to i retten kalte han aktor dum og nektet å svare på mange spørsmål.

– Troverdigheten i hans forklaring vil jo samlet sett ha betydning for utfallet av saken. Vi konstaterer at vi kan ta ham i noen uriktigheter og at han slik sett ikke er konsistent i sin forklaring, sier aktor Benedicte Hordnes til NTB etter den tiltalte 34-åringens forklaring tirsdag.

Hele den andre dagen av rettssaken etter drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja gikk med til utspørringen av den tiltalte. Mens han vekslet mellom å sitte og stå, hele tiden med en simultantolk ved sin side, ble Lukosevicius på mange måter drevet fra skanse til skanse av den lavmelte statsadvokaten.

Først onsdag vil selve drapet på Monika bli tema under utspørringen av den tiltalte i Nordhordland tingrett.

Les også: Monikas mor: – Tøft å møte ekssamboeren i retten

Aktor Benedicte Hordnes og Kripos' etterforskningsleder Tor Kallmyr under andre dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett.Statsadvokaten presset den tiltalte hardt under utspørringen og ble kalt «dum» av tiltalte. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Virkelig dum

Ved ett tilfelle under den flere timer lange utspørringen tirsdag brast det for 34-åringen. Da hadde han flere ganger nektet å svare, og aktor måtte ta fram hva som var blitt sagt da samme spørsmål var blitt stilt i avhør med politiet. Men det rant over da han ble bedt om å svare på spørsmål om sine innskudd i banken og hvorfor penger han lånte av samboeren Kristina Sviglinskaja, likevel ikke ble brukt til å betale det han hadde sagt skulle betales, men i stedet gikk til søsteren.

– Men du er virkelig dum, sier den tiltalte til aktor.

– Når han gir en slik karakteristikk i retten, er det jo et valg han tar, sier Hordnes som ikke vil prosedere saken før alle bevisene er lagt fram i retten.

Les også: Aktor presset på om renhold

Var lykkelig

Et langvarig tema tirsdag var truslene og utpressingen av Kristina Sviglinskaja som begynte kort tid etter at Lukosevicius flyttet inn i leiligheten hvor mor og datter bodde i Sund på Sotra. De to litauerne hadde møtt hverandre på internett og begynt å treffe hverandre i løpet av våren 2011.

Den 18. mai det samme året flyttet de sammen, og i et avhør Hordnes leste høyt fra, beskrev 34-åringen dagen som den «lykkeligste på jorden».

– Livet og hverdagen sammen med Kristina og Monika var et stort steg for meg til lykke og familieliv, leste Hordnes fra avhøret.

Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, under andre dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Utpressing

Men ut på sommeren mistet Lukosevicius jobben etter beskyldninger om tyveri. I retten påsto han at penger ikke var noen bekymring, men at han måtte utføre ikke bare svart arbeid, men «ulovlig arbeid».

Samtidig begynte grove brev om utpressing å dukke opp. Ukjente utpressere forsøke å få 38.000 kroner fra Kristina Sviglinskaja. Truslene kom fra en Martynas Nesvarbu.

Det er ett av aliasene statsadvokaten mener Lukosevicius selv har brukt for å true Kristina Sviglinskaja.

Påtalemyndigheten dokumenterte i retten tirsdag at den tiltalte hadde et vell av ulike kontoer på epost, Skype og på Facebook, alle med det samme passordet.

Mistenkte samboeren

Etter at Kristina kom tilbake fra ferie, oppsto en gryende mistanke om det var samboeren som sto bak de ubehagelige meldingene som varslet at noe forferdelig kunne komme til å skje derom ikke pengene ble betalt.

– Mistenkte hun tidligere at du hadde sendt meldingene?

– Jeg har ikke hørt det personlig fra henne. Det er mulig hun nevnte det, forresten, men jeg kan ikke huske at hun tok det opp med meg helt konkret, sa Lukosevicius.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus