Solberg: Norge vil bli mer «normalt»

<p>Statsminister Erna Solberg og partileder for Ap, Jonas Gahr Støre, møttes til politisk duell tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Statsminister Erna Solberg og partileder for Ap, Jonas Gahr Støre, møttes til politisk duell tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Annerledes-Norge vil begynne å ligne mer og mer på andre land i årene som kommer, spår statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva vil de med Norge? Det var spørsmålet da Erna Solberg møtte sin rival om velgernes gunst, Jonas Gahr Støre (Ap), til frokostduell i regi av tankesmia Civita tirsdag morgen.

Solberg åpnet debatten med å kalle utfordreren «Jens». Så gikk hun rett over til å snakke om den store omstillingen Norge må igjennom etter hvert som inntektene fra olje og gass svinner hen. Norge vil gå fra å være et annerledesland til å bli mer normalt, ifølge statsministeren.

– Det som har vært særnorsk, er jo at vi har hatt oljeinntekter. Det blir det mindre av. Det er det som har båret veksten vår, utdyper Solberg overfor NTB.

I framtida tror hun næringsgrunnlaget vil bli mer som i andre land. Men det betyr også hardere konkurranse, advarer hun.

– Vi må skape jobber hvor vi ikke bare har helt spesielle norske fortrinn, men hvor også andre land vil ha samme type industri og næringsliv, sier Solberg.

Bakgrunn: Erna Solberg og Støre møtes til duell

Ledighetskrise

Støre la i sitt innlegg vekt på at økende sosiale og økonomiske skiller må bekjempes i Norge. Han advarte samtidig mot en arbeidsledighetskrise og påpekte at Norge nå har det høyeste antallet ledige som er målt her i landet i nyere tid.

Ifølge Støre kan teknologisk utvikling gi kronisk mangel på arbeidsplasser i Norge.

– Arbeiderpartiet har ment at det vi har sett nå siden i fjor vår og utover sommeren, har gitt grunn til sterkere virkemidler, større tiltakspakker, bedre permitteringsregelverk enn tidligere. Regjeringen har vært på etterskudd, sier han til NTB.

Solberg mener på sin side at et mer «normalt» Norge ikke trenger å bety at den høye ledigheten biter seg fast.

– Det er avhengig av hvor gode vi er til å skape grunnlag for andre typer næringsliv i Norge, sier hun.

Les også: Solberg anklager Støre for å blåse opp arbeidsledigheten

To prosjekter

Norge vil ha to store nasjonale prosjekter i årene framover, ifølge Solberg. Det ene er den økonomiske omstillingen, mens det andre er inkludering, både av innvandrere og av andre som står i fare for å falle utenfor arbeidslivet når ny teknologi og nye næringer vokser fram.

Omstillingen må bane vei for nye næringer som finansierer velferdsstaten, ikke næringer som tærer på den, understreket hun.

– Vi trenger næringer som bidrar til at budsjettet finansieres, ikke flere som har en plass på budsjettet, sa Solberg.

Støre fulgte opp ved å kritisere regjeringen for å bruke altfor mye oljepenger i budsjettet. Og da Solberg holt på å kalle ham «Jens» for annen gang, fikk hun svar på tiltale.

– Jeg får mer og mer assosiasjoner til å kalle deg Siv, sa Støre.

Les også: Solberg danker ut Støre på ny måling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus