Meny

En milliard til havbasert forskning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen øremerker én milliard kroner til havforskning og arrangerer topptung havkonferanse i Bergen mandag.

Både statsminister Erna Solberg, næringsminister Monica Mæland (H) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) møter toppledere i næringslivet, akademia og organisasjoner for å diskutere økt samhandling mellom havbaserte næringer som fiskeri, oppdrett, petroleumsindustri og skipsfart.

Regjeringen har tidligere varslet at de vil legge fram en ny havstrategi i løpet av våren 2017.

Øremerking

I forkant av konferansen varsler Nærings- og fiskeridepartementet at Norges forskningsråd nå utlyser 250 millioner kroner til havteknologi og kompetanseheving mellom havnæringene.

Til sammen er 1 milliard kroner øremerket i år gjennom forskningsrådets programmer for marine og maritime næringer samt olje og gass.

– Havnæringen har et stort potensial. Med denne satsingen på forskning legger vi til rette for å utvikle nye arbeidsplasser, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Les også: Farlige plastperler for fisk og fugl

– Tåkelegging

Natur og Ungdom reagerer på tildelingene og kaller det «tåkelegging»

– Dette er ikke en prioritering av havet, snarere tvert imot. Pengene skal også gå til forskning på olje og gass, næringer som skader klimaet og setter havmiljøet i fare. Å si at man satser på havet er en drøy tåkelegging, sier Anna Olerud, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

– Norge har verdensledende selskaper, vi har ledende forskningsmiljøer og vi har store havområder med rike biologiske ressurser. Norge har de beste forutsetninger for å legge til rette for vekst i havnæringene, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Les også: Flytende søppeldam skal testes i Nordsjøen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus