Kronprinsessen besøker språksuksess i Bergen

LITTERATUR OG SPRÅK: Kronprinsesse Mette Marit går ombord Litteraturtoget på disse tider i fjor.
LITTERATUR OG SPRÅK: Kronprinsesse Mette Marit går ombord Litteraturtoget på disse tider i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit skal på litterær togreise fra Bergen til Oslo denne uka. Hun tjuvstarter årets program med besøk på språkkafé i Bergen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Språkkafeen på Bergen bibliotek er blitt en kjempesuksess og passer på alle måter inn i årets tema for Litteraturtoget – utenforskap – og kronprinsessens visjon: Å skape leselyst og leseglede hos folk. I løpet av tre år har tilbudet blitt en stor suksess, og språkkafeer har oppstått ved ytterligere tre bibliotekfilialer. Nye prosjekter er på trappene, og kafémøtene har 70 til 100 deltakere hver uke, bare på hovedbiblioteket.

– Utenforskap blir snudd til innenforskap, sier initiativtaker Anne Berit Helland til NTB.

Som spesialbibliotekar for flerspråklige tjenester har hun merket ringvirkningene av at såpass mange får praktisert norsk på biblioteket.

– Vi merker større etterspørsel både etter lettleste bøker på norsk og bøker på innvandreres eget språk. Nå satser vi også på tospråklige bøker, så folk kan lese teksten både på norsk og på sitt eget språk, sier hun.

Les også: Mette-Marit initiativtaker bak bistandsnettverk

Venteliste

Språkkafeen er for alle som vil lære norsk og ha noen å prate norsk med. Da de startet, fikk biblioteket med seg Det felles innvandrerråd i Hordaland og antok at det ville komme en håndfull interesserte første gang:

– Det kom 30. Siden har det bare økt og økt, det kommer noen ganger flere enn det er plass til. Dette er et eksempel på hvordan utenforskap er snudd til innenforskap, sier Helland.

Tilbudet er også blitt svært populært blant de norsktalende frivillige som melder seg:

– Mange av dem er nylig blitt pensjonister, en del av dem er pedagoger, og de opplever det som veldig positivt å få møte folk fra hele verden, sier Helland.

Det er for tiden venteliste for å få være med som frivillig. På språkkafeen er det én frivillig på hvert bord med seks personer. Hver uke prater de om et nytt tema på norsk, og den frivillige sørger for at alle på bordet får snakke.

Se også: Direkte: Kronprinsesse Mette-Marit har lesestund

Likeverdig

Kronprinsesse Mette-Marits tredje reise med Litteraturtoget skal innom Voss, Gol, Hønefoss og Oslo, i tillegg til onsdagens besøk på språkkafé og Litteraturhuset i byen. Det blir ulike arrangementer og møte med forfattere på stoppestedene, og temaet utenforskap er en rød tråd.

Helland tror nøkkelen til suksessen ligger i at de tilbyr et lavterskeltilbud uten forpliktelser, der deltakerne rundt bordene er likeverdige:

– Dette framstår ikke som noe undervisningsopplegg. Samtidig følger vi samme mal hver gang, noe som oppfattes som forutsigbart og trygt. Vi har et tema hver gang, som klær, vær eller kanskje høytider. Så trekker de etter tur lapper med spørsmål og får svare på dem. Noen ganger ender de med å snakke om helt andre ting, og det er bare kjekt. Det er mye prat i rommet og mye humor.

Helland syns det er stas at det kommer kongelig besøk, ikke minst for deltakerne på språkaféen, og frykter ikke at kronprinsessens oppmerksomhet skal føre til enda større pågang av interesserte:

– Det skal vi nok takle.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus