Åpen for alle - alltid

Bildene hennes ble brukt uten tillatelse:Fotograf skjelles ut for å kreve tusener av kroner for dette flagg-bildet

KOSTBAR IDRETTSSIDE: Fana IL brukte dette fotografiet av det norske flagget to 17. mai'er på rad, og får nå en regning på 10.000 kroner.
KOSTBAR IDRETTSSIDE: Fana IL brukte dette fotografiet av det norske flagget to 17. mai'er på rad, og får nå en regning på 10.000 kroner. Foto: FANA ILs hjemmeside
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et bilde av det norske flagget skaper nå hodebry i frivillige organisasjoner. Fotografen krever titusenvis av kroner fordi hennes bilde av flagget er brukt uten tillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk og foreninger tror det bare er å plukke fotos og bruke på nettet, uten tanke på at noen har opphavsretten til bildene.

Det har fotograf Martine Petra Hoel i Lyngdal sett seg lei på. Gjennom sin advokat har hun nå sendt ut krav om i alt titusener av kroner i honorar for et foto av det norske flagg, som hun tok for flere år siden.

Kravet hun reiser, er stort sett på 5000 kroner for hver gang bildet er brukt.

«Kaldt og kynisk»

For det blir hun nå grovt sjikanert på sin facebookside:

«Du er intet mindre enn et kaldt og kynisk menneske. Håper mor og far er stolte! Skamme deg burde du!», skriver en turnuslege på Lillehammer.

«kynisk, utspekulert er hva du er, lure idrettslag !!!», skriver en daglig leder på Ågotnes, blant flere liknende innlegg.

ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med fotografen, men uten å lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Twitter skriver hun:

«Mistenker at de minst gjennomtenkte menneskene er de som sender hat-mail anonymt. Veien mot vold virker kort derfra.»

Anonyme trusler og hatbrev

Til ABC Nyheter utdyper hun sine reaksjoner:

– Jeg har mottatt anonyme trusler og hatmail også, på grunn av utsendte krav, forteller Martine Petra Hoel.

Ellers har responsen stort sett vært beklagelse og at de legger seg flate etter å ha publisert bilde uten å ha rettigheter til det.

– De fleste vet jo at dette ikke er lov, og jeg har satt pris på fine dialoger med disse, forteller fotografen.
Hun synes det er urimelig at bedrifter, organiasasjoner, lag og foreninger legger seg flate, men bare om kravet frafalles eller reduseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har opplevd dette i mange år, og det er utrolig slitsomt. Det vet jeg mange andre fotografer synes også, sier Hoel.

– Sko seg på små organisasjoner

Bergens Tidende (BT) og Fædrelandsvennen har omtalt en rekke organisasjoner som har fått krav for å bruke bildet hennes av flagget de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det høres ikke bra ut at en fotograf skal sko seg på små organisasjoner og idrettslag, sier daglig leder ved Åkra Vest på Karmøy, Per Inge Eriksen.

En tidligere medarbeider søkte opp et bilde av det norske flagget på Google og la det ut for to år siden. Nå har han fått en regning på 5000 kroner.

– Vil tape så det dundrer

Loddefjord idrettslag har også fått en regning på 5000 kroner for samme bilde, brukt i en 17. maihilsen for tre år siden. I år hadde de et liknende bilde, men denne gangen hadde de tatt et eget og liknende flaggbilde.

Også på Lillehammer har de fått regning i posten.

- Vi er nå på nippet til å la det gå til forliksrådet. Jeg tror faktisk at de vil tape så det dundrer, sier Lars Bjarne Mythen fra Lillehammer speidergruppe.

De brukte bildet av flagget 17. mai 2015.

Fikk regning på 10.000 kroner

Fana IL fikk en regning på 10.000 kroner for å ha brukt bildet i sin 17. mai-hilsen både i 2012 og 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotograf Hoel skriver i en e-post til BT at det er en massiv kilde til frustrasjon når noen tar bildene dine og publiserer dem videre slik at andre igjen tar dem og publiserer videre og videre, helt uten tanke på at dette er et åndsverk som tilhører noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På tide at folk lærer seg dette

Professor Olav Torvund ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo er ekspert på opphavsrett. Han syns ikke det er urimelig at en fotograf krever honorar for ulovlig bruk av fotografier.

– Det er på tide at folk lærer seg at man ikke kan forsyne seg fritt på nettet, akkurat som man ikke kan gjøre det andre steder, sier Torvund til ABC Nyheter.

– Det er masse bilder tilgjengelig på nettet som er merket med fri bruk. Vil man bruke bilder, får man søke etter det. Ellers så spør jeg om lov, hvis jeg ønsker å bruke et bilde, legger han til.

Han ønsker ikke å kommentere størrelsen på kravet fra Martine Petra Hoel, men sier det er vanlig å doble honoraret hvis noen har tatt bilder uten tillatelse.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra professor Olav Torvund