Amnesty anklager Norge for menneskerettsbrudd mot sexarbeidere

I fjor høst demonstrerte feminister verden rundt mot Amnesty under parolen «No Amnesty for pimps and johns!» Her utenfor Amnestys norgeskontor i Grensen 3.
I fjor høst demonstrerte feminister verden rundt mot Amnesty under parolen «No Amnesty for pimps and johns!» Her utenfor Amnestys norgeskontor i Grensen 3. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International hevder sexarbeidere i Norge blir utsatt for omfattende menneskerettighetsbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen lanserer torsdag en ny rapport, der den påpeker en rekke kritikkverdige forhold. Generalsekretær John Peder Egenæs mener Norge ikke sikrer sexarbeidernes rettigheter, slik myndighetene er internasjonalt forpliktet til.

– Det som er problematisk med «den nordiske modellen» der kjøp av sex er kriminalisert, men ikke salg, er at den tilsynelatende ivaretar hensynet til sexarbeiderens interesser, mens den i realiteten gjør sexarbeideren til et fokus for politiets strafferettslige forfølgelse og fører til omfattende brudd på sexarbeidernes rettigheter, sier Egenæs.

Faksimile.
Faksimile.

Amnesty mener sexarbeid mellom samtykkende voksne mennesker bør være lov, og hevder det ikke finnes forskningsbasert kunnskap som viser at sexmarkedet er blitt mindre som følge av sexkjøpsloven.

Les Amestys rapport om den norske sexkjøploven her

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skape uro

I rapporten «Den menneskelige kostnaden med å knuse markedet» beskrives Oslo-politiets forebyggende arbeid som stressmetoder som er ment å skape uro i miljøet. Prostituerte blir kastet ut av leiligheten de jobber eller bor i, de blir utsatt for overvåking, stoppes på gaten, avhøres, pågripes og risikerer å bli kastet ut av landet. De blir ilagt bøter fordi de nekter å oppgi navnet sitt, eller de blir bortvist.

Noen vegrer seg mot å ha med seg kondomer, fordi det er noe politiet ofte spør etter. Politifolk bekrefter at funn av kondomer i en leilighet blir brukt som bevis for sexsalg. I praksis blir det straffbart å eie kondomer, hevdes det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet bruker alle sine krefter på å ramme kvinnene, fordi det er den enkleste måten å bli kvitt problemet på, uttaler en advokat, som ikke er navngitt, i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Unge Høyre ønsker offentlige bordeller

Anmelder ikke

På grunn av politiets opptreden unngår kvinnene å anmelde forbrytelser de blir utsatt for.

– Du ringer bare politiet hvis du tror du kommer til å dø, sier en kvinne som er intervjuet.

I rapporten forteller flere sexarbeidere at de ble kastet ut av leilighetene de bodde i etter å ha anmeldt voldtekt og ran.

Organisasjonen mener Norge bryter ofrenes rett til beskyttelse mot vold og diskriminering fordi de mangler reell mulighet til å anmelde overgrep.

Rapporten viser til en konsulentrapport regjeringen har bestilt fra Vista analyse. Her heter det at kvinnene selv mener de har en svakere forhandlingsposisjon og føler seg mer utrygge etter at forbudet mot sexkjøp ble innført.

30 tidligere og nåværende sexarbeidere er intervjuet i Amnestys rapport, så vel som politifolk, ansatte i offentlige etater og interesseorganisasjoner og forskere.

Les også: Norske politikere mener Amnesty bommer