Meny

Prionsykdom påvist hos norsk elg

Veterinærinstituttet har påvist prionsykdommen CWD hos en norsk elg. Det er første gang at sykdommen påvises hos elg i Europa. Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærinstituttet har påvist prionsykdommen CWD hos en norsk elg. Det er første gang at sykdommen påvises hos elg i Europa.

Instituttet varslet Mattilsynet onsdag om at de har påvist sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD) på en elgku fra Selbu i Sør-Trøndelag.

Sykdommen, som er velkjent hos hjortedyr i Nord-Amerika, ble av Veterinærinstituttet påvist for første gang i Europa på en norsk villrein i Sogn og Fjordane etter påske. Det nye tilfellet på elg i Selbu er det andre påviste tilfellet av denne sykdommen på et europeisk hjortedyr og det første som er gjort på elg.

– Elgen ble observert i avkreftet tilstand og viste manglende fluktreaksjon. Den ble avlivet av den kommunale viltnemnda og obdusert ved Veterinærinstituttet i Trondheim. Dyret var en ung, drektig og avmagret elgku, sier patolog Magne Haugum, som gjennomførte obduksjonen.

Under obduksjonen ble det tatt ut hjerneprøve for undersøkelse for prionsykdom. Hjerneprøven var positiv for CWD ved to ulike tester.

CWD er en dødelig og overførbar prionsykdom som rammer sentralnervesystemet hos hjortedyr og forårsaker ødeleggelse av hjernevevet. Sykdommen har en langsom utvikling og rammer først og fremst unge, voksne dyr.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus