– Jeg tenker på Monika hele tiden

Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, foran tinghuset i Bergen. I fire og et halvt år har Kristina Sviglinskaja ventet på at noen skulle stilles til ansvar etter at hennes åtte år gamle datter Monika ble drept. Mandag starter rettssaken mot den drapstiltalte ekssamboeren.
Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor, foran tinghuset i Bergen. I fire og et halvt år har Kristina Sviglinskaja ventet på at noen skulle stilles til ansvar etter at hennes åtte år gamle datter Monika ble drept. Mandag starter rettssaken mot den drapstiltalte ekssamboeren. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fire og et halvt år har Kristina Sviglinskaja kjempet for å få fram sannheten om hvordan hennes åtte år gamle datter Monika døde. Mandag starter rettssaken mot morens drapstiltalte ekssamboer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristina Sviglinskaja står i regnet foran tinghuset i Bergen. Om noen dager skal hun se ekssamboeren på innsiden av rettsbygningen. Den tidligere voldsdømte 34-åringen er tiltalt for å ha kvalt og drept barnet hennes.

I fire og et halvt år har moren ventet på at noen skal stilles til ansvar for datterens død.

Les også: Tiltalt i Monika-saken anmeldt for å bestille drap på fengselsansatt

Forventer ingenting

Ekssamboeren nekter for alt og hevder han ikke har drept åtteåringen. Han har i flere intervjuer den siste tiden fastholdt sin uskyld. Han sier han kan forklare hvorfor politiets etterforskning avdekket hans DNA flere steder på åtteåringens kropp.

– Jeg forventer ingenting fra ham og er ikke overrasket over at han nekter. Jeg forventer meg ikke annet, sier Kristina Sviglinskaja lavt til NTB.

I tiden etter drapet på datteren reiste hun tilbake til familien i Litauen. Nå er hun tilbake i Norge, har satt bo på nytt og er i ny jobb. Hun sier hun vil følge hele den fire uker lange rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept datteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Monika-varsler klager på Spesialenhetens vedtak

Offentligheten måtte vite

Bilder av den lille jenta på kjente steder i Bergen, med eller uten moren, har vært å se jevnlig i landets medier i årene etter drapet. Kristina og bistandsadvokat Stig Nilsen innså at saken aldri ville bli løst uten at offentligheten fikk innsyn i det de mente var store svakheter ved politiets etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ville Monika ha vært 13 år om hun hadde fått leve.

– Jeg tenker på Monika hele tiden. Hele tiden, sier Kristina Sviglinskaja på spørsmål om hun tenker på hvordan datteren ville ha vært i dag.

Les også: Tiltalte i Monika-saken hevder sin uskyld

Avgjørende støtte

En stillferdig, men sta mor greide å snu saken. De greide hun med støtte fra en modig bistandsadvokat og eksperter på politiarbeid som turte å bryte med rutiner og gå mot kolleger.

– Det som har betydd mye, er at jeg hele tiden har fått enormt med støtte. Fra familien, men også fra mange helt ukjente folk som har støttet meg, sier Sviglinskaja.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lenge så det ut til at åtteåringens død skulle bli henlagt som et selvmord. Politiets etterforskere syntes de fant få bevis som pekte i retning av at noe kriminelt lå bak jentas dødsfall.

I et internt notat fra politiet i Bergen, som ble kjent i fjor høst, innrømmet etterforskerne at det var uvanlig med selvmord blant barn, men hevdet at dette var annerledes blant barn i Øst-Europa.

Etter at etterforskningen av saken på nytt ble tatt opp, ble det funnet flere bevis og gjort DNA-funn fra den nå tiltalte 34-åringen.

Les også: Politifolk advares mot å varsle om kritikkverdige forhold

Store konsekvenser

Den lille litauiske kvinnen har stått på i fire og et halvt år. Sjelden har et slett politiarbeid ført til større konsekvenser for politiet selv. Varsleren Robin Schaefers historie om etterforskningen førte til at hele det tidligere Bergen politidistrikt ble snudd på hodet. Riksadvokaten kritiserte etterforskningen, og Spesialenheten for politisaker har bøtelagt distriktet for grov uforstand i tjenesten. Flere har valgt å slutte, politimester Geir Gudmundsson trakk seg til slutt fra stillingen i fjor vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har tenkt at det har vært viktig at dette ikke skal skje igjen, at det ikke kan skje med noen andre. Men jeg var lettet og er svært takknemlig for hva Robin Schaefer gjorde, og at han hadde mot og styrke til å gjøre så mye som han gjorde, sier Kristina Sviglinskaja.

Les også: Morens ekssamboer tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja (8)

Monika-saken:

  • En drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.
  • Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.
  • 21. oktober 2014 ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.
  • 9. februar 2015 konkluderte en rapport fra en arbeidsgruppe som var utnevnt av Riksadvokaten, med at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.
  • 13. februar 2015 ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.
  • Spesialenheten for politisaker ila 25. februar 2015 Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner ble straffet.
  • 17. mars 2015 klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.
  • 26. mai 2015 avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.
  • 25. juni 2015 kom en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm. Den konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen.
  • 26. juni 2015 trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.
  • 1. februar 2016 kunngjorde Riksadvokaten sin tilslutning til synspunktene til arbeidsgruppa. Blant annet tilrår eller pålegger Riksadvokaten aktiv etterforskningsledelse i den enkelte sak, utdanning i slik ledelse, bruk av etterforskningsplan og tiltakskort i alvorlige straffesaker og etterforskningsøvelser.
  • 9. mars 2016 konkluderer Spesialenheten at ingen i politidistriktet brøt arbeidsmiljøloven på en slik måte at det skal ilegges foretaksstraff for måten varsleren Robin Schaefer ble behandlet på.