Meny

Tillitsvalgte slår alarm om for få ansatte i fengsler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tillitsvalgte i fire norske fengsler varsler at mindre penger og færre ansatte på jobb går ut over sikkerheten. De frykter for ansattes liv.

De tillitsvalgte i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) mener det er en dyp krise i kriminalomsorgen og at den ikke tas på alvor av den øverste ledelsen.

Tirsdag leverte LO-forbundet en bekymringsmelding til leder Hadia Tajik i justiskomiteen og til Kriminalomsorgsdirektoratet, skriver Bergens Tidende.

Les også: PST bekymret for terror-rekruttering i norske fengsler

Ansatte må bryte loven

– For å få dagene til å gå rundt må de fleste ta mange snarveier, og det hver eneste dag. Mange ansatte blir gående alene med innsatte, noe de etter loven ikke skal, fordi kolleger må gå rundt og gjøre andre ting, sier lokallagsleder Haakon Mjelde i Bergen fengselsfunksjonærers forening.

Han trekker også fram at psykiatriske problemer blant fangene og utenlandske fanger som de ansatte ikke kjenner godt nok gjør sikkerhetsbekymringene enda større for de ansatte.

Les også: Soningsoverføring sparte Norge for 40.000 fengselsdøgn

Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) sier til BT at han ikke kan kommentere innholdet i brevet ennå, men at han vil diskutere saken videre med de tillitsvalgte.

– Svært alvorlig

Hadia Tajik (Ap) mener bekymringsbrevet må følges opp med kompetansetiltak og økte bevilgninger.

– Jeg oppfattet budskapet i brevet som svært alvorlig, og jeg mener det er helt naturlig å følge opp med penger. I budsjettet for 2016 ble det satt av 55 millioner kroner mer til ansatte og innhold ved fengslene. Dette er ikke nok, men et skritt i riktig retning som jeg forventer at regjeringen følger opp i 2017, sier justiskomitélederen, som også etterlyser bedre rutiner for å evaluere episoder som oppstår.

Les også: Over 70 dømte samtykker ikke til soning i Nederland

Sammen med brevet fulgte også egne oversikter over situasjonen i hvert av de fire fengslene i Oslo, Bergen, Trondheim og Ullersmo.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus