Meny

Søreide varsler behov for mer penger til Forsvaret

Det er fare for at man kan ha registrert feil i datasystemene som viser hvilke komponenter Forsvarets ulike fly og helikoptre bruker. Her er norske F-16 jagerfly etter landing på Souda Air Base på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen skal legge fram en ny langtidsplan for forsvarssektoren 17. juni. – Det er et stort behov for reform, fastslår forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

At langtidsplanen legges fram før sommeren gjør at Stortinget kan behandle den i god tid før statsbudsjettet for 2017 skal vedtas. Den nye langtidsplanen vil trolig preges av at den sikkerhetspolitiske situasjonen er langt mer krevende i dag enn da forrige langtidsplan ble lagt fram i 2012.

Les også: Søreide advarer mot splittet Europa

– Forsvaret har vært i omfattende og nødvendig endring de siste to tiår. Samtidig er det fortsatt stort behov for reform og endring, gitt det sikkerhetspolitiske utfordringsbildet og behovet for å skape en helt nødvendig balanse mellom oppgaver, struktur og ressurser, sier forsvarsministeren i en pressemelding.

Søreide legger ikke skjul på at det vil koste å reformere forsvarssektoren.

Les også: DN: – Forsvarsministeren foreslår å kutte 1.500 stillinger

Langtidsplanen for Forsvaret lar vente på seg, men forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) står fast ved at den kommer i vårsesjonen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Regjeringen vil legge fram en plan som styrker Forsvaret gjennom en kombinasjon av betydelig økte budsjetter, fortsatt effektivisering og endringer i basestruktur og operativ struktur. Dette vil bidra til at en større del av ressursene brukes på operativ virksomhet og den delen av støttevirksomheten som er nødvendig for å kunne drive effektive militære operasjoner, sier hun.

Les også: NRK: – Forsvarssjefen vil ha 9 milliarder ekstra

I fjor høst anslo forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at Forsvarets behov i neste fireårsperiode er på svimlende 30 milliarder kroner.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus