Meny

Åpner trolig flere flomstengte veier tirsdag

Store nedbørsmengder har ført til flom flere steder i Hedmark. Bildet viser vannstanden i Flagstadelva mandag, som steg så mye at den var nær ved å nå E6 i Vienkrysset ved Hamar. Foto: Fredrik Olastuen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flommen i Hedmark og Oppland ser ut til å bli mindre enn fryktet. Trolig blir flere veier åpnet igjen etter at de mandag ble stengt på grunn av flommen.

– Heldigvis ser det ut til at det har roet seg og at det verste er over. Ti fylkesveier er fortsatt stengt, men alle riksveier er åpne, sier Aud Riseng, avdelingsdirektør i Statens vegvesen region øst, til NRK.

Selv om flomvarselet er på oransje nivå i Hedmark tror Statens vegvesen at de flere av de stengte veiene vil bli åpnet i løpet av dagen.

– Noen av dem, som fylkesvei 157 i Løten, vil nok ta litt lengre tid å åpne, mens andre vil kunne åpnes ganske raskt når vi får oversikt. Så nå må vi ta kontakt med entreprenørene våre og få prioritert hvilke veier som skal tas først, sier Riseng.

Sjekk været fremover der du er

Mindre regn

Det er ventet at nedbørsmengden vil avta i løpet av tirsdag, selv om det i Hedmark vil regne noe.

Ifølge Yr.no er det ventet opp mot 20 millimeter nedbør i Hedmark tirsdag og det er varsel om flom i Brumunddal, Elverum, Engerdal, Hamar, Løten, Moelv, Stange, Tolga og Våler kommune.

NVEs flomvarsel viser fortsatt oransje nivå i Hedmark, noe som betyr at bebyggelse og infrastruktur nær vassdrag er utsatt, og at myndigheter bør ha økt beredskap.

Bakgrunn: Flom utløser evakuering i Hedmark

Vurderer å senke nivået

Vakthavende hydrolog ved NVE, Inger Karin Engen, sier til Hamar Arbeiderblad at de vil fortsette å ha oransje nivå i beredskapen, men at det vil vurderes å senke nivået i alle fall i Hamar-området utover dagen.

Riseng sier til lokalavisen at det ikke lenger er aktuelt å stenge E6 og riksvei 25, siden situasjonen ser ut til å roe seg.

I Oppland er det ikke ventet særlig nedbør, men også her er det varsel om flom. Dette gjelder Dovre, Fagernes, Gjøvik, Jevnaker, Lillehammer, Lunner, Øyer, Ringebu og Sel kommune.

I Oppland viser flomvarselet gult nivå, som betyr at man må være spesielt oppmerksom på områder i kommunen som erfaringsmessig får problemer når det er flom.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus