Meny

Skam hylles for åpenhet om overgrep

Serien Skam hyllest for åpenhet om overgrep. Her er seriens hovedpersoner på Gullruten-utdeling i Bergen, hvor Skam fikk tre Gullrutenpriser. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsforeningen mot seksuelle overgrep ønsker Skam-scene om overgrep på pensum, og Kripos hyller NRK for å ta opp overgrepstematikk.


Landsforeningen mot seksuelle overgrep ønsker Skam-scene om overgrep på pensum, og Kripos hyller NRK for å ta opp overgrepstematikk.

Flere har kastet seg på Skam-bølgen de siste dagene, etter torsdagens mye omtalte klipp i suksesserien på NRK.

I klippet tar seriens hovedperson Noora et oppgjør med Nikolai, kjærestens storebror, som Noora mistenker har forgrepet seg på henne på fest, og tatt nakenbilde.

Kan hjelpe voldtektsofre

– Du befinner deg rett og slett i den situasjonen at du kommer til å bli dømt for barnepornografi, sier Noora til Nikolai før hun ramser opp paragrafer som hun mener Nikolai har brutt.

Nå hylles serien i sosiale medier. Flere peker på at serien kan hjelpe voldtektsofre og bidra til økt åpenhet.

– Da jeg så serien, tenkte jeg at dette er informasjon alle burde vite om, som få vet. Temaene i Skam-klippene er en viktig sak, og det jeg brenner for, sier Lisa Arntzen, sosionom ved Dixi, et senter for dem som har blitt utsatt for voldtekt, til NRK.

– Burde blitt pensum

– Snakk om å ta makta tilbake! Vis denne til sønnen din og til datteren din, dersom de er i riktig alder. Og ja, denne scenen fra «Skam» burde definitivt bli ungdomsskolepensum, skriver Landsforeningen mot seksuelle overgrep på Facebook.

Også Kripos har delt klippet på sin Facebook-side. Her presiserer de at Noora refererer til den gamle straffeloven, men roser samtidig serien for å bidra til økt åpenhet.

– Håper på ringvirkning

– Vi synes det er viktig å opererer med riktig paragraf, selv om den nye har samme strafferamme, altså fengsel inntil tre år, sier Ann Kristin Groseberghaugen, leder for voldtektsseksjonen i Kripos til VG.

– Vi håper at serien vil ha en påvirkning på unge, så mørketallene blir mindre og flere oppsøker lege og politi tidligere. Kripos har satt i gang egne kampanjer, men serien gir oss litt drahjelp, forteller hun videre. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus