Meny

Polens president vil ha norsk gass

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både NATO-samarbeidet og norske gassleveranser sto høyt på agendaen da Polens president Andrzej Duda startet sitt statsbesøk i Norge.

Etter å ha vært i samtaler med presidenten mandag ettermiddag, trakk statsminister Erna Solberg (H) fram Polens rolle som vertskap for NATOs toppmøte i juli.

– Dette har vært en sentral del av de samtalene vi har ført i dag og kommer til å være det under norgesbesøket, sa Solberg, da de to holdt felles pressekonferanse i statens representasjonsbolig.

Polen ønsker et styrket NATO-nærvær i landet på grunn av utviklingen i Russland.

– NATO må være en allianse som vi kan stole på. NATO bør vise styrke, og det har jeg snakket med deres statsminister om, sa Duda.

– Jeg håper at dere forstår våre ideer og våre meninger, la han til.

Ønsker gassrørledning

Duda og Solberg snakket også om handel, eksport og energi, så vel som menneskerettigheter. Ifølge president Duda ønsker polakkene nå norsk hjelp til å bli mer uavhengig av gassleveranser fra Russland.

– Vi håper på å bygge ut gassleveranser fra Norge til Polen via Danmark, sa Duda.

En ny rørledning fra Norge over Danmark vil styrke Polens energisikkerhet, forklarte han.

Solberg understreket på sin side Norge gjerne vil bidra, men at spørsmålet om bygging av en ny rørledning må avgjøres kommersielt, og ikke politisk.

– For Norge er det viktig å understreke at det i så fall må være et kommersielt prosjekt som er lønnsomt for alle parter. Men vi er positive til å selge vår gass framover, sa hun.

Blir til onsdag

Andrzej Duda og hans kone Agata Kornhauser-Dudas ble tatt imot av kong Harald, dronning Sonja og polske barn som bor i Norge, da de ankom til Slottsplassen mandag formiddag.

Senere la Duda ned krans på Nasjonalmonumentet for krigens ofre på festningsplassen på Akershus festning. Han besøkte også Stortinget, der stortingspresident Olemic Thommessen blant annet reiste spørsmål om den negative utviklingen for pressefriheten i Polen.

Presidenten er offisielt invitert av kong Harald og er på statsbesøk i Norge fra mandag til onsdag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus