Russiske media:

Norsk leiesoldat drept i Øst-Ukraina

Nordmannen skal ha blitt drept i kamper med frivillige fra Aidar-bataljonen i Øst-Ukraina.
Nordmannen skal ha blitt drept i kamper med frivillige fra Aidar-bataljonen i Øst-Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Den ukjente nordmannen skal ha blitt drept i skuddveksling mellom ukrainske frivillige og pro-russiske styrker tilknyttet den såkalte Folkerepublikken Lugansk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået Tass melder mandag at nordmannen skal ha vært en leiesoldat som deltok i Øst-Ukraina, og dødd av skuddsår. Det er usikkert hvilken side han kjempet på.

Det norske utenriksdepartementet (UD) kunne ikke bekrefte opplysningene da ABC Nyheter tok kontakt mandag formiddag.

– Utenriksdepartementet er ikke kjent med saken, og har ikke fått henvendelser fra eventuelt berørte, opplyser UDs pressevakt Hilde Steinfeldt som også understreker:

– Mulighetene for å få opplysninger fra opprørskontrollert område i Ukraina er meget små.

Privat selskap

Det russiske nyhetsbyrået henviser til en offisiell talsmann for de militære styrkene i den selverklærte republikken Lugansk, Andreij Marochko.

– Skuddvekslingen brøt ut 20-21. mai mellom representanter for et privat militært selskap og bevæpnede menn tilknyttet den nasjonalistiske Aidar-bataljonen, sier Marochko, i følge Tass.

Les også: Ukraina og Russland diskuterer fangeutveksling

Den avdødes kropp skal være sendt til området Stanitsa Luganskaya. Det er ikke opplyst noe om hvilket selskap personen skal ha vært tilknyttet. Stanitsa Luganskaya er kontrollert av ukrainske myndigheter.

«Okkupert område»

Lugansk ligger på grensen mot Russland, og blir omtalt som «midlertidig okkupert område» av ukraniske myndigheter i Kiev - på samme måte som Donetsk og Krim.

Området er kun anerkjent av Sør-Ossetia, og mannen som leder «Folkerepublikken» er en tidligere forretningsmann og sovjetisk reserveoffiser, Igor Plotnisky.

Artikkelen er korrigert: Det er foreløpig ukjent hvilken side leiesoldaten jobbet for.

Personvernpolicy