Aktor: – Betew møtte Nokas-ranere etter løslatelsen

Metkel H. Betew (th) og medtiltalte David Aleksander Toska under åstedsbefaringen til NOKAS-ranet i 2005. I midten står Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik.
Metkel H. Betew (th) og medtiltalte David Aleksander Toska under åstedsbefaringen til NOKAS-ranet i 2005. I midten står Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter at Metkel Betew ble løslatt fra forvaring, skal han ha møtt flere medsammensvorne fra Nokas-ranet. Nå vil statsadvokaten ha ham tilbake på forvaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Metkel Betew (37)

* Dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år for Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

* Løslatt i oktober 2014 etter avgjørelse i Høyesterett.

* Pågrepet igjen i august 2015, siktet for alvorlige narkotikaforbrytelser, ransforbund og drapsforbund. Tidligere Bandidos-topp Lars Harnes er siktet i samme sak.

* Statsadvokatene i Rogaland mener Betew har brutt vilkårene for prøveløslatelsen fra forvaring og vil ha ham gjeninnsatt i fengsel for å sone resten av forvaringen. (©NTB)

– Ett av vilkårene for løslatelsen var at han ikke skulle ha kontakt med andre Nokas-dømte, andre som er dømt for alvorlige straffbare forhold eller kriminelle miljøer. Det vilkåret har han etter vårt syn brutt ganske ettertrykkelig, sier statsadvokat Tormod Haugnes til NTB.

Mandag ber han Oslo tingrett om at Betews soning av forvaringsdommen han ble idømt etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004, må fortsette.

– Planla drap

I løpet av de 295 dagene fra Betew ble løslatt i oktober 2014 til han ble pågrepet i fjor, rakk han ifølge Haugnes å komme i kontakt med minst 40 andre kriminelle. Flere av dem skal han ha møtt personlig.

Statsadvokaten mener også at Betew, sammen med den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes, planla å drepe Imran Saber – også kjent som «onkel Skrue» og «David Toskas finansminister».

Les også: Vil ha Betew tilbake på forvaringsdom

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skal også ha planlagt å rane en verditransport på Oslo lufthavn og ha medvirket til å innføre rundt 50 kilo hasj fra Nederland til Norge, ifølge tiltalen.

Dermed mener påtalemyndigheten at han også brøt løslatelsesvilkåret om ikke å begå ny kriminalitet.

– Han er etterforsket for nye, alvorlige straffbare forhold i Oslo. Det han har gjort nå, blir ikke den mest sentrale delen av bevisførselen. Det vil bli tilstrekkelig belyst for å vise at han har brutt vilkårene, forklarer Haugnes.

Forvaring

Etter Nokas-ranet, der politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept, ble Betew dømt til 16 års forvaring. Etter å ha sonet to tredeler av dommen, ga Høyesterett ham medhold i kravet om å bli løslatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forvaring er en særreaksjon som kan brukes når det er stor fare for gjentakelse eller forbryteren er en fare for samfunnet. Soningstiden kan forlenges dersom vilkårene for forvaring fortsatt er til stede. Altså risikerer Betew å bli sittende fengslet lenger enn de seks årene som gjenstår av soningen etter Nokas-ranet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nokas-raner blant de pågrepne i narkoaksjon i Oslo

Skyldspørsmålet for drapsforbund, ransforbund og narkotikasmugling skal behandles i en egen rettssak i Oslo tingrett på nyåret.

Rettens første dag vil gå med til innledningsforedrag, samt Betews egen forklaring. I de tre dagene som følger skal retten få høre fra politispanere som fulgte Betew før pågripelsen, samt bekjente av ham som statsadvokaten mener han møtte mens han var ute av fengsel.

Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichsson, har ikke svart på NTBs henvendelser om saken. (©NTB)