Meny

NHO-topp: – Alle har tapt på hotellstreiken

Fellesforbundet i streik, her foran Radisson Blu hotellet på Holbergs plass i Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil om at medlemsbedriftene til NHO Reiseliv har tapt store beløp den måneden hotell- og restaurantstreiken har pågått, ifølge arbeidsgivernes forhandlingsleder.

Hotellene og restaurantene som har vært rammet av streiken, har tapt inntekter på flere titalls millioner kroner de fire ukene streiken pågikk. Bare ved Radisson Blu Plaza i Oslo beløper tapene seg til rundt 30 millioner kroner i omsetning.

Rundt 40 kjedehoteller har i likhet med Plaza vært helt stengt, mens andre hoteller har måttet redusere kapasiteten.

Les også: 5.560 statsansatte i streik torsdag hvis brudd i mekling

– Også de ansatte har tapt penger på denne konflikten. Sånn sett er det hele bare tragisk og dumt, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen, til NTB.

Men hotellene har også spart store beløp – først og fremst lønnsutgifter, som utgjør omtrent halvparten av driftsutgiftene – så lenge streiken har pågått.

Hansen mener uansett at Fellesforbundets påstand om at arbeidstakerne har vunnet en «full seier» er en sannhet med modifikasjoner. Blant annet har de store hotellkjedene fått drevet igjennom et krav om at de selv kan bestemme om lokale forhandlinger skal skje med den enkelte bedrift eller med kjeden.

Les også: LO-topp kjøpte pizza på restaurant i streik

– Dette var et helt avgjørende prinsipp for oss og den utløsende faktoren for at vi ble enige om en avtale i natt. Nå kan hotellkjedene fortsette å lønne ansatte i lønnsomme og mindre lønnsomme bedrifter likt, sier han. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus