Meny

Statens anke: Breivik har hatt et humant soningsregime

Terrordømte Anders Behring Breivik under rettssaken som pågikk i Skien fengsel tidligere i år. Breivik hadde stevnet staten for brudd på menneskerettighetene under soningen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsadvokaten tilbakeviser at Anders Behring Breivik har blitt utsatt for umenneskelig behandling. Anken ble sendt retten fredag. Nå vurderer Breivik motanke.

– Vi hadde slått oss til ro med dommen og ikke forberedt noen egen anke. Men nå er det sannsynlig at vi vil levere en motanke på det punktet vi ikke fikk medhold, sier advokat Øystein Storrvik til NTB.

Terrordømte Anders Behring Breivik fikk medhold i at soningsforholdene i Skien fengsel bryter med menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling. Men regimet i fengselet var ikke brudd på retten til privatliv, ifølge Oslo tingrett.

– Vi kunne fint levd med dette utfallet. Nå som staten anker, er det i hvert fall ikke vi som bringer saken videre i rettssystemet, sier Storrvik med henvisning til påstander om at søksmålet ble anlagt bare for å skaffe Breivik en ny talerstol.

Les også: Professor: – Riktig av staten å anke Breivik-dommen

16 siders anke

I statens 16 sider lange anke går regjeringsadvokat Marius Emberland gjennom punkt for punkt i tingrettens dom og tilbakeviser dem. Anken gjelder både rettsanvendelse og bevisvurdering.

Regjeringsadvokaten mener Breivik ikke på noe tidspunkt har vært utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling.

– Tvert imot har han gjennom de snart fem årene som har gått siden pågripelsen, vært underlagt et humant og ansvarlig soningsregime, som gradvis er tilpasset ut fra løpende fengselsfaglige vurderinger, heter det i anken.

Les også: Eskil Pedersen sint og opprørt over Breivik-dom

Risiko

I vurderingen av nødvendigheten av de sterke sikkerhetstiltakene rundt Breivik, som bruk av glassvegg, nakenransakelse og at han ikke får ha kontakt med andre innsatte, mener staten at tingretten har lagt feil bevisbedømmelse til grunn og ikke har tatt høyde for hvilken risiko han kan utgjøre.

– At tingretten legger avgjørende vekt på hans gode oppførsel i fengselet, gir et utilstrekkelig grunnlag for hvilken fare Breivik reelt sett utgjør. I den forbindelse vil staten minne om at Breivik i hele sitt voksne liv utad stort sett har fremstått for omverdenen som en høflig og veloppdragen mann, med unntak av én dag, 22. juli 2011, står det i anken.

Les også: Breivik vant delvis saken om soningsforholdene

Staten viser også til at tingretten på dette punktet helt unnlater å drøfte betydningen av at Breivik før 22. juli 2011 demonstrerte «en helt ekstrem evne til å opptre fordekt».

Staten mener tingretten har feiltolket kriteriet for hva som kan regnes som «umenneskelig og nedverdigende behandling» etter EMK.

– Feiltolkning

Breiviks helsetilstand var også et tema under rettssaken. Han snakket selv om isolasjonshodepine. Regjeringsadvokaten påpeker at hodepine og innsovningsvansker er plager mange mennesker strever med i løpet av et liv, og ikke kan tillegges særlig vekt.

Regjeringsadvokaten ber Borgarting lagmannsrett prioritere saken og beramme en ankesak så snart som mulig ettersom det nå foreligger en ikke-rettskraftig dom mot staten for et så alvorlige konvensjonsbrudd.

Staten slår fast at Breiviks soningsforhold uansett ikke vil bli endret som følge av dommen fra tingretten i april, så lenge dommen ikke er rettskraftig.

Storrvik poengterer overfor NTB at han som forsvarer i flere omfattende straffesaker har tett program nær sagt ut året, og at han har liten tro på en snarlig beramming i lagmannsretten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus