Meny

Klimautslippene steg med 1,5 prosent

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) sier at økningen i utslippene av klimagasser i fjor ikke er overraskende. Det er ventet at utslippene vil øke enda mer fram mot 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske utslippene av klimagasser steg med 1,5 prosent i 2015, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

Utslippene av klimagasser lå på i alt 53,9 millioner tonn i 2015, en økning på snaut 0,8 millioner tonn fra året i forveien, viser foreløpige utslippstall fra Statistisk sentralbyrå. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier økningen dessverre ikke er overraskende.

– En stor del av veksten skyldes olje- og gassutvinning, og da særlig økte utslipp fra felt som ble åpnet det siste tiåret, sier Helgesen i en pressemelding.

Han påpeker samtidig at tallene er i tråd med framskrivningene fra Miljødirektoratet.

– De viser at petroleumsutslippene kommer til å nå toppen rett før 2020, for deretter å avta, sier han.

Les også: Voldsom vekst i klimautslipp fra norsk olje- og gassektor

Trussel fra Venstre

Venstres partileder Trine Skei Grande mener utslippstallene viser at behovet for nye klimatiltak er større enn noen gang. Hun kommer med en utilslørt trussel før budsjettforhandlingene til høsten.

– Statsbudsjettet for 2017, som regjeringen arbeider med nå, må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, så har ikke denne regjeringen noen framtid, sier Grande.

Oljeboring nær iskanten er ikke svaret, advarer hun – det som må til, er et grønt skatteskifte og nye klimatiltak.

– Det må regjeringen ta inn over seg dersom den vil ha flertall for sitt statsbudsjett til høsten.

Les også: Enova gir 133 millioner til klimavennlige ferjer

Olje og gass på topp

Utvinning av olje og gass står for i alt 28 prosent av de totale klimautslippene i Norge. Utslippene i denne sektoren økte med 2,3 prosent i 2015, sammenlignet med året i forveien.

Ifølge Miljødirektoratet er utslippene fra olje- og gassvirksomheten nå på sitt høyeste siden Norge ble med i EUs kvotesystem i 2008. Det skyldes først og fremst at rundt ti nye felter har åpnet på norsk sokkel siden den gang.

I 2015 åpnet feltet Knarr, noe som førte til store utslipp i forbindelse med fakling av gass.

Også gassfeltet Kvitebjørn økte utslippene. Der har økningen sammenheng med at Statoil installerte en ny gassturbin.

Høyere enn 1990-nivå

Utslippene av klimagasser i 2015 var 3,9 prosent høyere enn nivået i 1990. Utslippene fra olje- og gassutvinning har økt med hele 82,8 prosent i løpet av de 25 årene, mens utslippene fra veitrafikken har økt med 32,2 prosent.

Det betyr at Norge må gå til store innkjøp av klimakvoter fra utlandet for å oppfylle sine internasjonale forpliktelser. I den såkalte Kyoto 2-avtalen gikk Norge med på å holde utslippene minst 16 prosent under 1990-nivå i snitt i perioden fra 2013 til 2020.

Norge vil i stor grad oppfylle dette målet ved å veie opp for egne utslipp gjennom kjøp av billige utslippskvoter fra utviklingsland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus