Regjeringen endrer ikke planer for Utøya-minnesmerke

Illustrasjonsbilde av kunstverket «Memory Wound», som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg.
Illustrasjonsbilde av kunstverket «Memory Wound», som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varselet om søksmål fra naboer gir ikke grunnlag for å endre planene for et minnesmerke ved Utøya, mener regjeringen. Samtidig blir det et møte om mulige tilpasninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens syn kommer fram i et svarbrev signert kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tidligere denne måneden varslet naboer via advokat Harald Stabell at de vil gå til søksmål mot staten dersom ikke 22. juli-minnesmerket «Memory Wound» på Sørbråten i Hole kommune stanses.

Omstridt minnesmerke

Det omstridte nasjonale minnestedet er et kunstverk i form av en utskjæring – et vertikalt sår – i terrenget. Det skal etter planen stå klart i 2017.

Statsrådene hadde en frist på to uker med å svare, og brevet ble sendt torsdag.

– Vi har stor forståelse for at det blant naboer kan oppleves som vanskelig at det nå skal etableres et nasjonalt minnested i nærområdet. Samtidig er det en forventning hos etterlatte, overlevende og storsamfunnet for øvrig at minnestedet etableres, skriver statsrådene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Naboer reagerer kraftig på Utøya-minnesmerke

– Grundig vurdert

– For å forsøke å finne fram til en løsning alle kan enes om, har det i forkant av planvedtaket blitt avholdt flere møter med representanter fra lokalsamfunnet, velforeningen og fra de etterlatte og AUF. Det har ikke lyktes å finne en løsning som alle kan godta, men hensynet til naboene er grundig vurdert i planvedtaket, heter det videre.

Statsrådene vil ha en åpen dialog med naboene og holde dem orientert om framdriften. Blant annet vil KORO – statens organ for kunst i offentlig rom – invitere naboer og kommunen til et møte for å se på mulige tilpasninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener søksmålsvarselet ikke gir grunnlag for å endre reguleringsplanen eller beslutningen om å realisere minnesmerket for øvrig, avslutter Helleland og Sanner.

Les også: Minnesmerke på Utøya utsatt for andre gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Traumatisk

Naboene har varslet søksmål etter grannelovens paragraf 10. I begrunnelsen skriver advokat Harald Stabell at minnesmerket vil påføre naboene helseplager og forsinket rekonvalesens. Naboene som deltok i redningsarbeidene etter terroraksjonen på Utøya fredag 22. juli 2011, ble påført traumatisk stress, og byggingen av minnesmerket vil komme i konflikt med rehabiliteringen, ifølge advokaten.

– For egen del mener jeg det er dekning for å si at Utstranda er Norges mest traumatiserte boligområde, og det er akkurat i dette boligområdet regjeringen nå velger å oppføre minnesmerket, skriver Stabell.