Meny

Aktor: – De dro da IS hadde vist seg fra sin verste side

Advokat Nils Christian Nordhus, forsvareren til den 46 år gamle mannen, snakker med advokat Svein Holden, forsvareren til den 23 år gamle tsjetsjeneren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23-åringen sluttet seg til IS i Syria, men observerte noe der som gjorde at han ville forlate ekstremistgruppen. – Det jeg så, strider mot min oppfatning av islam, fortalte mannen i retten.

Da rettssaken mot 23-åringen startet i Oslo tingrett onsdag, ville han imidlertid ikke fortelle nøyaktig hva det var han hadde sett.

Mannen står sammen med en 46 år gammel mann tiltalt i retten for å ha sluttet seg til den terrorlistede organisasjonen IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund.

Tingretten har avvist begjæring om lukkede dører under deler av 23-åringens forklaring, noe hans advokat Svein Holden beklaget.

– Det gjør at retten ikke vil få høre om denne hendelsen og heller ikke om hva han sa til IS-ledelsen for å få lov til å dra. Det er på disse to punktene han kun vil forklare seg bak lukkede dører, uttalte Holden.

23-åringen fortalte at hendelsen var noe han observerte på en motorsykkeltur sammen med en 18 år gammel IS-rekrutt.

– Det jeg så, strider mot min oppfatning av hva islam er. Det var ikke rett, sa han.

Les også: Norsk Syria-farer erkjenner deltakelse i IS

Oppfordret av venner

23-åringen kom til Norge fra Tsjetsjenia som 15-åring sammen med sin far. Kledd i dressjakke, skjorte og mørk dongeribukse forklarte han seg dempet og velartikulert om hvordan han våren 2014 forberedte seg til avreisen ved blant annet å trene seg opp og ta en øyelaseroperasjon for å slippe å være avhengig av kontaktlinser i Syria. Han holdt planene skjult for familien og enkelte venner, som han trodde ville forsøke å stanse ham hvis de visste at han planla å dra.

23-åringen fortalte at han ble inspirert til å dra til Syria av venner i Fredrikstad som enten allerede hadde dratt dit eller som planla det. Målet var å hjelpe sivilbefolkningen, forklarte han.

I vennegjengen hans var blant andre den kjente Syria-fareren Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som PST mener ble drept i kamp for IS i desember 2014.

Edelbijev var en av dem som innstendig oppfordret 23-åringen til å dra til Syria.

– Han sa det var hellig krig og min plikt som muslim å bidra, forklarte 23-åringen.

Les også: USA: IS taper terreng både på nettet og på bakken

Sønn dømt

Etter ramadan i 2014 bestemte han seg for å reise. Da kom det fram at den medtiltalte 46-åringen, som også var fra Fredrikstad, også hadde tenkt å reise.

– Jeg ble overrasket, siden han ikke hadde vært opptatt av dette eller religion tidligere. Men jeg sa at vi kunne reise sammen, sier 23-åringen.

23-åringen er venn av 46-åringens sønn, en 24-åring som i fjor ble dømt til åtte års fengsel for å ha kjempet for IS i Syria og for å ha inngått terrorforbund.

46-åringen har erkjent å ha reist til Syria i august 2014, men hevder han skulle slutte seg til andre legitime deler av motstandsbevegelsen, ikke IS.

Mannen har forklart at han i Syria ble klar over at han hadde havnet i en IS-leir, og at han spilte syk for å slippe ut.

Brutale handlinger

23-åringen ga en inngående beskrivelse av livet for nyankomne rekrutter i en IS-leir i retten. Alle måtte først gjennom en måned med religiøs trening med et rigid dagsprogram, før de skulle gjennom en måned med militær trening.

– Det er første gangen vi har fått en så detaljert fremstilling av livet i en IS-leir i en norsk rettssal, sier terrorforsker Lars Gule til NTB om forklaringen.

Gule følger rettssaken og er også stevnet som sakkyndig vitne av advokaten til den 46 år gamle medtiltalte i saken.

– Forklaringen viser at det er ikke mye trening de gjennomgår, verken religiøst eller militært. Men det viser også at IS vektlegger mental og religiøs skolering, så det er opplagt viktig for IS at deres medlemmer tar islam på alvor og har den islamforståelsen som IS har, sier Gule.

Rettssak mot to Syria-farere

* To menn, en 23 år gammel tsjetsjener med russisk statsborgerskap og en 46 år gammel norsk statsborger med norsk-pakistansk bakgrunn, er tiltalt i saken.

* De to er tiltalt for brudd på straffeloven § 147 a fjerde ledd om å ha inngått forbund om å utføre en terrorhandling, samt for brudd på straffeloven § 147 d om deltakelse i en terrororganisasjon.

* Påtalemyndigheten mener de to sluttet seg til den terrorlistede organisasjonen Den islamske staten (IS) da de dro til Syria høsten 2014.

* 23-åringen har erkjent å ha sluttet seg til IS, men nekter straffskyld for terrorforbund.

* 46-åringen nekter straffskyld for begge tiltalepunkter.

* 23-åringen er også tiltalt for brudd for flere mindre alvorlige lovbrudd, blant annet brudd på våpenlovgivningen.

* Rettssaken startet i Oslo tingrett onsdag 18. mai. Det er satt av tre uker til saken. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært