Barn født sent på året må oftere ha sosialhjelp

Barn som fødes mot slutten av året, får oftere nedsatt arbeidsevne og trenger mer sosialhjelp, viser en svensk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klar tendens til at barn som fødes sent på året trenger sosialhjelp senere i livet, skriver den svenske folketrygdens sjef Ann-Marie Begler i et innlegg i Dagens Nyheter. Hun viser til en undersøkelse som ble lagt fram tirsdag.

Barn født i desember har 16 prosent høyere risiko for å få nedsatt arbeidsevne enn barn som fødes i januar, viser undersøkelsen. Særlig høy er risikoen for at barn født sent på året, i løpet av livet får diagnoser som personlighetsforstyrrelser, følelsesmessige forstyrrelser og ADHD.

Manglende støtte på skolen fremheves som en av de viktigste forklaringene. Skolen må derfor bli bedre til å tilpasse undervisningen, skriver Begler i innlegget. Det er behov for å få på plass ressurser slik at man tidlig kan avdekke elever som trenger særlig støtte, mener hun.

Personvernpolicy