Forsvarer mener Brendes kone er inhabil som terrordommer

Utenriksminister Børge Brende (H) og kona Torild Margrethe Brende på nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo i desember. Utenriksministerens kone skal lede rettssaken mot de to terrortiltalte Syria-farerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) og kona Torild Margrethe Brende på nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo i desember. Utenriksministerens kone skal lede rettssaken mot de to terrortiltalte Syria-farerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brendes kone skal være dommer i rettssaken mot to menn som er tiltalt for å ha sluttet seg til IS i Syria. Det er problematisk, mener forsvareren til en av de tiltalte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den norske regjering har besluttet at Norge skal delta militært i kampen mot IS i Syria. Utenriksminister Brende målbærer også behovet for strafforfølgning av alle hjemvendte, norske fremmedkrigere i Syria. Da er det svært problematisk når utenriksministerens ektefelle administrerer rettergangen og avsier dom mot de samme påstått hjemvendte fremmedkrigere, sier advokat Nils Christian Nordhus til VG.

Les også: Målet gjør Syria-risiko akseptabel, mener forsvarssjefen

Han har krevd at utenriksministerens kone Torild Margrethe Brende byttes ut med en annen dommer, men fikk ikke støtte av Oslo tingrett. Dommer Ina Strømstad skriver i kjennelsen at retten ikke kan «se at dette er omstendigheter som inhabiliserer hans ektefelle, Torild Margrethe Brende».

Les også: Norsk Syria-farer erkjenner deltakelse i IS

Rettssaken mot de tiltalte, en 23-årig og en 46-årig mann, starter i Oslo tingrett onsdag. De to er tiltalt for å ha sluttet seg til den terrorlistede grupperingen IS i Syria og ved det å ha inngått terrorforbund.

Dommer Brende ønsker ikke å uttale seg om saken til avisen.