Meny

Forsvarer mener Brendes kone er inhabil som terrordommer

Utenriksminister Børge Brende (H) og kona Torild Margrethe Brende på nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo i desember. Utenriksministerens kone skal lede rettssaken mot de to terrortiltalte Syria-farerne. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brendes kone skal være dommer i rettssaken mot to menn som er tiltalt for å ha sluttet seg til IS i Syria. Det er problematisk, mener forsvareren til en av de tiltalte.

– Den norske regjering har besluttet at Norge skal delta militært i kampen mot IS i Syria. Utenriksminister Brende målbærer også behovet for strafforfølgning av alle hjemvendte, norske fremmedkrigere i Syria. Da er det svært problematisk når utenriksministerens ektefelle administrerer rettergangen og avsier dom mot de samme påstått hjemvendte fremmedkrigere, sier advokat Nils Christian Nordhus til VG.

Les også: Målet gjør Syria-risiko akseptabel, mener forsvarssjefen

Han har krevd at utenriksministerens kone Torild Margrethe Brende byttes ut med en annen dommer, men fikk ikke støtte av Oslo tingrett. Dommer Ina Strømstad skriver i kjennelsen at retten ikke kan «se at dette er omstendigheter som inhabiliserer hans ektefelle, Torild Margrethe Brende».

Les også: Norsk Syria-farer erkjenner deltakelse i IS

Rettssaken mot de tiltalte, en 23-årig og en 46-årig mann, starter i Oslo tingrett onsdag. De to er tiltalt for å ha sluttet seg til den terrorlistede grupperingen IS i Syria og ved det å ha inngått terrorforbund.

Dommer Brende ønsker ikke å uttale seg om saken til avisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus