Meny

Flere Nav-ansatte anklages årlig for snoking

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En seksjonssjef i Nav ble i februar tatt ut av tjeneste etter at det ble oppdaget at vedkommende snoket i personopplysninger. Lederen er langt fra den eneste som lar nysgjerrigheten ta overhånd.

Etaten ønsker ikke å si hvor mange ansatte som anklages for uregelmessig sjekking av personopplysninger, men kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav bekrefter overfor NRK at det dreier seg om flere tilfeller hvert år.

– Den aller vanligste forklaringen vi hører er nysgjerrighet. Man går inn i systemet for å sjekke om kjendiser eller personer i nærmiljøet har et forhold til Nav, sier Åsholt.

Les også: Nav frykter at fattigdom skal gå i arv i innvandrerfamilier

Riksrevisjonen har ved flere anledninger kritisert informasjonssikkerheten i Arbeids- og velferdsetaten. Og i midten av april i år kunngjorde Nav at de har hyret inn ekstern hjelp til å gå gjennom tilgangskontrollene til de ansatte.

– Hver gang det kommer opp en sånn sak, vil det medføre en ripe i lakken for oss som organisasjon. Det må vi tåle. Så er det viktig for oss å si at dette tar vi veldig alvorlig, og at vi skal gå gjennom rutinene kjempegrundig nå, sier Åsholt i forbindelse med saken om seksjonssjefen som måtte forlate jobben i februar.

Les også: Nav anslår ti tusen flere ledige neste år

Åsholt opplyser at hovedregelen er at Nav-ansattes tilgang skal være begrenset til det faglige og geografiske området vedkommende jobber med. Den nevnte gjennomgangen skal blant annet se på om dette etterleves godt nok.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus