Flere Nav-ansatte anklages årlig for snoking

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En seksjonssjef i Nav ble i februar tatt ut av tjeneste etter at det ble oppdaget at vedkommende snoket i personopplysninger. Lederen er langt fra den eneste som lar nysgjerrigheten ta overhånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etaten ønsker ikke å si hvor mange ansatte som anklages for uregelmessig sjekking av personopplysninger, men kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav bekrefter overfor NRK at det dreier seg om flere tilfeller hvert år.

– Den aller vanligste forklaringen vi hører er nysgjerrighet. Man går inn i systemet for å sjekke om kjendiser eller personer i nærmiljøet har et forhold til Nav, sier Åsholt.

Les også: Nav frykter at fattigdom skal gå i arv i innvandrerfamilier

Riksrevisjonen har ved flere anledninger kritisert informasjonssikkerheten i Arbeids- og velferdsetaten. Og i midten av april i år kunngjorde Nav at de har hyret inn ekstern hjelp til å gå gjennom tilgangskontrollene til de ansatte.

– Hver gang det kommer opp en sånn sak, vil det medføre en ripe i lakken for oss som organisasjon. Det må vi tåle. Så er det viktig for oss å si at dette tar vi veldig alvorlig, og at vi skal gå gjennom rutinene kjempegrundig nå, sier Åsholt i forbindelse med saken om seksjonssjefen som måtte forlate jobben i februar.

Les også: Nav anslår ti tusen flere ledige neste år

Åsholt opplyser at hovedregelen er at Nav-ansattes tilgang skal være begrenset til det faglige og geografiske området vedkommende jobber med. Den nevnte gjennomgangen skal blant annet se på om dette etterleves godt nok.

Personvernpolicy