Meny

Forsvaret avviser at Danmark får kjøpe kampfly billigere

Danmark har besluttet å kjøpe 27 kampfly av typen F-35 fra amerikanske Lockheed Martin, same fly som også Norge skal kjøpe. Prisen er imidlertid en helt annen. Foto: Lockheed Martin / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark har besluttet å kjøpe nye kampfly av samme type som Norge skal kjøpe, men må tilsynelatende betale langt mindre for flyene. Det stemmer ikke, mener Forsvaret i Norge.

Danmarks forsvarsminister Peter Christensen opplyste denne uka at de 27 F-35 flyene fra amerikanske Lockheed Martin vil koste Danmark 25 milliarder norske kroner i innkjøp.

Danmark regner med andre ord å måtte ut med rundt 925 millioner norske kroner per fly, noe som er langt lavere enn det Norge budsjetterer med.

Les også: Danmark setter av 71 milliarder kroner til kampfly

Samme pris?

Ifølge det norske Forsvaret vil de 52 flyene Stortinget har besluttet å kjøpe, ha en anskaffelseskostnad på 69,7 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1,34 milliarder kroner per fly.

– Dette inkluderer også utvikling av dyre våpensystemer her i Norge, og det går derfor ikke an å sammenligne slik, sier kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i Kampflyprogrammet i Forsvaret til NTB.

– Danmark og Norge kommer til å kjøpe fly på akkurat samme kontrakt og vil betale nøyaktig det samme for dem, fastholder han.

Les også: Stoltenberg åpnet rakettforsvarsanlegg i Romania

Høyere levetidskostnader

Forsvaret anslår at levetidskostnadene for Norges nye kampfly blir på 261,3 milliarder kroner, eller drøyt 5 milliarder kroner per fly.

Utbygging av Ørlandet som hovedbase for de nye kampflyene, og Evenes som framskutt base, kommer på toppen av dette.

Det danske forsvaret anslår på sin side levetidskostnadene per fly til rundt 2,6 milliarder kroner, drøyt halvparten så mye.

Lunde vet ikke hva som ligger inne i det danske regnestykket, men mener at noe av forskjellen skyldes at det danske forsvaret opererer med 2014-kroner, mens Norge bruker reelle 2016-krone.

– Vi regner åpenbart på forskjellige måter, sier han.

Usikkerhet

Det danske forsvaret medgir rett nok at det er 25 prosent sjanse for at prisen på de nye kampflyene kan bli høyere enn det de nå budsjetterer for, men regner også med at det er 10 prosent sjanse for at de kan få flyene billigere.

Størst usikkerhet er knyttet til dollarkursen, heter det i redegjørelsen det såkalte kampflyprosjektet i Danmark.

Les også: De første F-35-flyene er stridsklare

Debatt om antall

Danmark har i dag 30 F-16-fly. Tommelfingerregelen er at det for hvert fly som er ute på oppdrag, vil være ett fly på service og ett som brukes til trening.

Dersom Danmark kjøper 27 nye fly, vil bare ni til enhver tid være tilgjengelig for oppdrag, konstaterer Politiken.

Den planlagte utfasingen av F 16-flyene, og gradvise innfasingen av de nye flyene, vil i praksis innebære at Danmark i treårsperioden 2022 til 2024 ikke kan bidra med fly til internasjonale operasjoner. De følgende to årene vil det danske luftforsvaret bare delvis kunne oppfylle de oppgaver landets folkevalgte har pålagt dem, viser avisens analyse.

Foreslår å kjøpe færre

Også i Norge er det debatt om hvor mange fly som bør kjøpes, men med motsatt fortegn. Mens det opprinnelig ble planlagt å kjøpe 56 kampfly, er tallet nå nede i 52.

Flere eksperter argumenterer med at antallet må reduseres ytterligere for å unngå å ramme de øvrige delene av Forsvaret, noe SV også har foreslått i Stortinget.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen advarer på sin side sterkt mot å redusere antallet nye fly og hevder at det vil svekke den operative evnen til Forsvaret.

Les også: Norges nye kampfly vises fram på britisk flyshow

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus