Slik virker EUs klimakvoter:Voldsom vekst i klimautslipp fra norsk olje- og gassektor

KLIMAKVOTER HINDRER IKKE KLIMAUTSLIPP: Olje- og gassvirksomheten sto for rundt to tredeler av økningen i kvotepliktig klimagassutslipp i fjor. Petrojarl Knarr er et flytende produksjonsskip (FPSO).
KLIMAKVOTER HINDRER IKKE KLIMAUTSLIPP: Olje- og gassvirksomheten sto for rundt to tredeler av økningen i kvotepliktig klimagassutslipp i fjor. Petrojarl Knarr er et flytende produksjonsskip (FPSO). Foto: Teekay Corporation
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljepriskrise til tross: Norsk olje- og gassektor har ikke sluppet ut mer klimagasser siden 2008, melder Miljødirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik virker EUs klimakvotesystem

EU og Norge har vedtatt et system for handel med klimakvoter som viktigste virkemiddel for å redusere klimautslippene.

EUs toppmøte desember 2008 vedtok et revidert EU-system for utslippskvoter (ETS) fra 2013, det vil si i perioden etter at den nåværende Kyoto-avtalen i FN har utløpt.

Ifølge EU-vedtaket om et revidert ETS, skal bedriftene som omfattes av kvotesystemet måtte kjøpe et stigende antall kvoter for sine utslipp fra 2013 til 2020.

Elproduksjon skal i utgangspunktet betale for alle sine utslipp fra 2013. Andre virksomheter skal i utgangspunktet få en fallende andel gratiskvoter fra 80 prosent i 2013, til 30 prosent i 2020 og ingen gratiskvoter i 2027.

Men virksomheter som er utsatt for konkurranse og kan flytte til utlandet, skal altså unntas.

Les om klimakvoter hos Miljødirektoratet

Klimagassutslippene fra de kvotepliktige norske virksomhetene økte med 740.000 tonn, eller 3 prosent, fra 2014 til 2015.

Olje- og gassektoren står for mesteparten av økningen, melder Miljødirektoratet, og det er andre året på rad at utslippene øker.

Norge har frivillig sluttet seg til EUs klimakvotesystem ETS. Skiftende norske regjeringer har erklært at EUs klimakvoter er landets viktigste klimatiltak, trass i at kvotesystemet så langt har gjort det bortimot gratis å forurense.

Det går også tydelig frem av de siste tallene.

Les også: Klimakvoter nær kollaps som virkemiddel

– Olje- og gassektoren har nå de høyeste klimagassutslippene siden 2008, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

135 norske bedrifter innen industri, olje og gass er omfattet av EUs kvotesystem og må svare klimakvoter for sine klimagassutslipp. I tillegg omfattes fem virksomheter innen luftfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt halvparten av Norges samlede klimagassutslipp kommer fra virksomheter som er omfattet av kvotesystemet.

Les også: Helgesen: – Sats videre på klimakvoter, dere!

– Norge underskrev i april en historisk klimaavtale i Paris som skjerper kravene, men feier ikke for egen dør. Utslippene fra olje og gass økte i fjor like mye som 230 000 biler slipper ut i året. Det er uakseptabelt, slår nestleder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord fast.

Han påpeker at flere oljefelt i drift gir større bruk av fossil energi til olje- og gassutvinning. Mens andre sektorer har redusert utslippene sine siden 1990, har utslipp fra olje og gass økt med 79 prosent siden 1990. Klimagassutslipp fra oljeindustrien var i 2015 på 12,7 millioner tonn, det høyeste siden 2008. Det er den største enkeltkilden til klimagassutslipp i Norge.

– Oljeindustrien er hovedårsaken til at Norge ikke reduserer utslippene sine slik Sverige og Danmark har gjort siden 1990. Det blir pinlig at politikerne snakker om at folk må gå og sykle mer, når de ikke gjør noe med Norges største forurenser, mener Eiterjord.