Lensmann foreslår droneregister

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter en nestenulykke mellom et Widerøe-fly og en drone, vil lensmannen i Os ha et register over droneeiere. Politiet sliter med etterforskningen av hendelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronen var bare få meter unne å treffe flyet, som hadde en hastighet på rundt 450 kilometer i timen. Nestenulykken 26. april inntraff på omtrent 1.600 meters høyde, melder NRK.

– Det ser vi på som en alvorlig luftfartshendelse, og det er blitt anmeldt til politiet umiddelbart, sa lufthavnsdirektør Aslak Sverdrup ved Avinor, Bergen lufthavn.

Les også: Widerøe-pilot så drone i luften over Os

Så langt står politiet uten mistenkte, og lensmann Oddbjørn Dyrdal i Os sier slike saker er vanskelige å etterforske.

– Droner kan kjøpes i alle mulige varianter, med ulik kvalitet og rekkevidde. I dag har vi ikke oversikt over hvem som har droner med større rekkevidde, sier Dyrdal. Han ser for seg en lisensordning for å anskaffe droner etter et register med oversikt over droner med stor rekkevidde.

Les også: Passasjerfly kolliderte med drone over London

Bruk av droner som er utenfor synsrekkevidde, krever at operatøren er godkjent og registrert av Luftfartstilsynet. Tilsynet har foreløpig ikke sett noe behov for en lisensordning, men vil vurdere om det kan bli nødvendig på sikt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus