Målet gjør Syria-risiko akseptabel, mener forsvarssjefen

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen erkjenner at det blir risikofylt å trene syriske opprørsgrupper i krigen mot IS. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen erkjenner at det blir risikofylt å trene syriske opprørsgrupper i krigen mot IS. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen innrømmer at det følger stor risiko med å trene syriske opprørere til krig. Men behovet for å bekjempe ekstremistene i IS gjør risikoen akseptabel, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er et dilemma hvem vi skal trene, hva de gjør etter at vi har trent dem, og hva de vil gjøre etter at de har bekjempet ISIL. Dette har vi altså ikke noe svar på. Men vi har brukt mye tid på denne avveiningen: Hva er risikoen for at vi trener noen vi vil angre på at vi trente i morgen, målt opp mot hva som er nødvendig for å bekjempe ISIL, sier Bruun-Hanssen til Klassekampen.

Les også: Diesen positiv til norsk Syria-bidrag

Han vil ikke gi detaljer om hvilke syriske opprørsgrupper som skal trenes av norske soldater. Det er den amerikanskledede militærkoalisjonen som helhet som velger hvem som skal trenes, og dermed har Norge begrenset innflytelse.

– Den vil være begrenset på lik linje med det vi har gjort i Irak til nå. Der har de irakiske myndighetene bestemt hvem som skal trenes, og det har gjort det utfordrende for oss å sørge for at vi vet hvem disse menneskene er.

Les også: Mood forsvarer norsk Syria-oppdrag

Forsvarssjefen opplyser at det nå foregår en «screening» av personene Norge skal trene opp, og at den gjennomføres av USA og Jordan.

– En screeningprosess gir i seg selv ingen garanti for at vi ikke trener noen som kan skape en utfordring for oss i framtida, men vi kan sile ut de vi vet at kan skape en utfordring i dag, sier han.

Les også: Syria fordømmer Norges nye IS-oppdrag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus