Flere 19-åringer dropper pauseår

Stadig flere russ vender ryggen til «pauseåret» og tar fatt på høyere utdanning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Stadig flere russ vender ryggen til «pauseåret» og tar fatt på høyere utdanning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Trangere arbeidsmarked og høyere ambisjoner gjør at flere går rett fra videregående skole til høyere utdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ni år, fra 2006 til 2015, er antallet registrerte studenter under 20 år doblet på norske høyskoler og universiteter, skriver Dagens Næringsliv. Ikke bare antallet, men også andelen studenter som kommer rett fra videregående, har økt.

Forsker Per Aamodt sier det er forsket lite på hvorfor nordmenn har hatt som tradisjon å skyve på studiestarten, men han ser likhetstrekk med endringen nå og i tidligere økonomiske krisetider.

– Vi har sett slike svingninger tidligere der det har vært høy arbeidsledighet, som rundt 1988-1989, sier Aamodt, som forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.

Les også: Nordmenn blir hjemme fra jobb på grunn av pollenallergi

Avgangselever avisen har snakket med, oppgir både det vanskelige arbeidsmarkedet og planer om langvarig utdanning som årsaker til at de dropper et pauseår.

– Hadde jeg fått en 100 prosents stilling, hadde det vært mye mer fristende med et pauseår, men det har ikke vært lett. Da er det like greit å begynne å studere, sier Martin Sandbraaten, som er russ ved Nydalen videregående skole.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus