Meny

Norge ute av Eurovision:

Agnete: – Jeg vant over meg selv i kveld

Se intervjuet med Agnete etter delfinalen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agnete Johnsen depper ikke over at «Icebreaker» ikke gikk til Eurovision-finalen. – Jeg sto på den scenen og ga mitt, og jeg er så sinnssykt stolt av meg selv, sier hun.

Agnete Johnsen:

  • Agnete Kristin Johnsen er født 4. juli 1994 i Nesseby kommune i Øst-Finnmark.
  • Hun er datter av den samiske barnebokforfatteren Signe Iversen og Arild Johnsen.
  • I 2008 var hun med å vinne både den norske og den nordiske finalen av Melodi Grand Prix junior som vokalist i bandet The BlackSheeps. Bandet vant med den samisk-norske sangen «Oro Jaska Beana».
  • I 2011 kom bandet på ny til finalen av norske Melodi Grand Prix. I finalen kom de på andreplass med sangen «Dance Tonight», etter vinneren Stella Mwangi.
  • I 2013 ble hun tatt ut som en av deltakerne i andre sesong av TV-programmet «Stjernekamp» på NRK1. Johnsen ble igjen nummer to, slått av Silya Nymoen.
  • I 2014 ble hun som 20-åring den yngste til å vinne TV-programmet «Skal vi danse» på TV 2. Denne rekorden ble slått året etter av sangeren Adelén Rusillo Steen.
  • I 2016 vant hun norske Melodi Grand Prix med sangen «Icebreaker», og ble dermed den første som har vunnet både Melodi Grand Prix junior og Melodi Grand Prix.
  • Torsdag 12. mai skal hun representere Norge i den andre delfinalen av Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm, hvor hun fremfører som nummer 15.
  • Tidligere i år ble det kjent at 21-åringen utredes for en bipolar lidelse, og at hun har hatt tunge tider frem mot finalen. Johnsen har blant annet droppet flere opptredener og annen markedsføring, i tillegg til at hun ikke har deltatt på noen av pressekonferansene eller andre arrangementer i Stockholm.

(Kilde: Wikipedia, NRK)

Norge var nummer 15 på scenen av de 18 landene i den andre delfinalen. Agnete framførte «Icebreaker», som hun har skrevet sammen med svenske Gabriel Alares og britiske Ian Curnow.

Da de ti finalistene ble lest opp, var ikke Norge med.

– Jeg vant over meg selv i kveld, slår 21-åringen fra Nesseby i Finnmark fast.

Imponert Karlsen

Musikkansvarlig Jan Fredrik Karlsen sier han er stolt av Agnetes prestasjon og hva hun har klart å hente fram i den situasjon hun har vært i.

– Hun føler at hun har vunnet. Og så skulle vi selvfølgelig ønske at vi kom til finalen, det er jo det vi var her for, sier Karlsen.

– Låta var litt annerledes. Enten så elsker du den, eller så blir du ikke så fan. Åpenbart ble ikke Europa så veldig fan, fortsetter han.

– Du vet at jeg er enkel gutt fra landet. Enten så vinner vi, eller så taper vi. Jeg tar all skyld. Det er min skyld, slår den musikkansvarlige fast mens han ler på sitt sedvanlige vis.

Les også: Melodi Grand Prix: Armenia får EBU-advarsel

Personlig låt

«Icebreaker» er en personlig låt til en av Agnetes nærmeste venninner, som sliter med depresjon. Tidligere i år ble det kjent at artisten selv utredes for en bipolar lidelse, og hun har hatt tunge tider fram mot finalen i Stockholm.

Blant annet har hun droppet flere opptredener og annen markedsføring. Det har også medført at Agnete ikke har vært å se, eller blir å se på noen av de resterende sammenkomstene og presseaktivitetene.

Tidligere torsdag fikk Agnete en støtteerklæring på Facebook fra Lene Marlin.

– Det har betydd mye for meg, for jeg ser opp til henne, og hun er en kul dame.

Les også: Ivrig Agnete avsluttet låten for tidlig på øving

Favoritter

Ukraina og Australia var før semifinalen torsdag regnet som de sikreste til å ta seg videre til finale, mens Norge lå noe lavere på bookmakernes lister.

Også Danmark kjempet torsdag om finaleplass, men våre nordiske venner kom heller ikke videre til finalen. Finland og Island ble begge ble slått ut i første delfinale tirsdag. Vertslandet Sverige er direktekvalifisert til finalen, der Russland regnes som den aller største favoritten. 26 land deltar i finalen i Globen lørdag kveld.

Årets Eurovision Song Contest i Stockholm er den 61. i rekken. Sverige er arrangør etter at Måns Zelmerlöw vant med «Heroes» i Wien i fjor. I år er han programleder sammen med skuespiller og komiker Petra Mede.

Les også:

Favoritten Russland videre etter første delfinale i Eurovision

Eurovision snur: Publikum får likevel veive med samiske flagg

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus