Meny

Lokalpolitiker skjelte ut journalist på Facebook

Frp-politiker Johnny Olaussen fra Gamvik i Finnmark skrev et harmdirrende innlegg rettet mot en Finnmarken-journalist som reaksjon på en artikkel som inneholdt feil. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaller journalisten idiot tre ganger og ber han dra «så langt te helvete som det over hodet er mulig å reise» fordi han har skrevet usannheter som ifølge politikeren kan påvirke fremtidge jobbmuligheter.

Gamvik-politiker Johnny Olaussen (Frp) kaller Finnmarken-journalist Alf Helge Jensen «en jævla uærlig idiot» i et innlegg på sin offentlige Facebook-profil tirsdag.

Lokalpolitikeren fra Finnmark avslutter innlegget med å be Alf Helge Jensen «Reis, reis, reis te hælvete!».

– Uttalelsen sier mye om Olaussen som person

Redaktøren i Finnmarken, Eilif Aslaksen, mener uttalelsen på Facebook sier mye om hvordan Johnny Olaussen er som person.

– Å ta i bruk et sånt språk, selv om det er fullt av kraftige ord, er fattigslig. Man tyr til slik retorikk for å dreie fokus vekk fra det som er virkeligheten. At en politiker gjør det er veldig spesielt. Nå sier han at han har uttalt seg som privatperson, men han er jo tross alt politiker. I tillegg er han lærer, og en slik språkbruk er vel ikke pensum i lærerutdanningen, sier Aslaksen til ABC Nyheter.

Selv vil han ikke ta stilling til om utsagnet bør få konsekvenser for Olaussen politisk. Men han opplyser om at lederen i Finnmark Frp har sagt til Finnmarken at det kommer til å bli et tema på et styremøte.

Les også: Krass kritikk mot Frp-politiker etter tweet om samenes nasjonaldag

Reagerer på en faktisk feil

Den kraftige reaksjonen til Olaussen kommer som følge av en artikkel som er skrevet om lokalpolitikeren i dagens utgave av Finnmarken.

Olaussen ble oppsagt som lærer ved Gamvik Skole i fjor da Fylkesmannen slo fast at han ikke lenger kunne undervise to av elevene ved skolen. Han takket nei tilbud om fire mindre stillinger som til sammen ugjør en fulltidsjobb, og tok saken til retten.

I en kjennelse fra Øst-Finnmark tingrett får kommunen medhold i at oppsigelsen var gyldig. Finnmarken skriver:

«For Mehamn skoles del vises det til et brev Olaussen har sendt lærerne. Der skriver han at han ikke blir noe enklere med ham som forelder om han mister jobben».

Det er brevet som nevnes Olaussen reagerer så kraftig på.

– Jeg sendte et brev til lærere på Mehamn skole 1. januar 2016 der jeg spurte hvordan de ville stille seg til at jeg kommer tilbake til Mehamn skole hvor jeg tidligere har arbeidet, sier Olaussen til ABC Nyheter.

I det brevet står ingen trusler om at han vil gjøre livet surt som forelder om han mister jobben, ifølge han selv.

Les også: – Løgn, usannheter og faenskap

– Jeg har aldri sagt dette

Utsagnet Finnmarken referer til stammer fra en epost ordføreren i Gamvik, Trond Einar Olaussen (Ap), sendte til rådmannen 13. november i fjor. Der skriver ordføreren «Han (Johnny Olaussen red. anm.) sa videre at det ville ikke bli noe enklere for dem på skolen med han som forelder hvis han mister jobben».

Johnny Olaussen mener at han aldri har sagt dette.

– Det jeg sa på det møtet som ordføreren referer til i mailen er: «Dersom jeg mister jobben min fordi jeg har drevet politikk så vil det være vanskelig for lærere i Norge å engasjere seg politisk». Det han skriver i mailen at jeg har sagt, har jeg aldri sagt, sier Johnny Olaussen til ABC Nyheter.

Eposten fra ordføreren til rådmannen der den påståtte uttalelsen til Olaussen refereres er brukt som bevismateriale i kjennelsen til Øst-Finnmark tingrett, og står derfor også referert i kjennelsen. Imidlertid stemmer det ikke at et brev med et slikt innhold ble sendt til lærere, slik Finnmarken skriver i dag.

– Det som står i dagens avis om at brevet er sendt til lærerne ved Mehamn skole er feil, og det har vi rettet opp på nettversjonen av artikkelen. Men vi står fast ved at vi har vårt på det tørre. Om han har sendt det til læreren eller ordføreren, det har ikke retten brydd seg om, sier redaktør i Finnmarken, Eilif Aslaksen, til ABC Nyheter.

Han viser til at avisen har rett til å sitere disse dokumentene.

Les også: Fiskeriministeren gir Røkke rett mot Gamvik-samfunnet

– Fremstillingen kan få store konsekvenser for meg

Olaussen fikk ikke se artikkelen før den gikk i trykken og kunne derfor ikke rette opp i feilen om hvor uttalelsen hans stammer fra. En uttalelse Olaussen selv mener bare er en påstand fra ordførerens side.

– Måten avisen fremstiller det på kan få veldig store konsekvenser for meg i yrkessammenheng, for det er kjernen av å kunne være i læreryrket. En arbeidsgiver er vel ikke interessert i en som sier at «hvis jeg kommer til dere så skal jeg lage spetakkel». Det er jo nettopp den jeg har reagert på. Journalisten gjengir det så grovt feil at det kan få konsekvenser i jobbsammenheng, sier Olaussen til ABC Nyheter.

– Kan det ikke skade mulighetene dine for jobb at du uttaler seg i et så kraftig ordelag på din offentlige Facebook-profil?

– Jeg ser ikke bort fra det, men jeg håper at en arbeidsgiver vil skjønne frustrasjonen når man blir utsatt fra sånne maktovergrep fra media. Jeg har vært så sint. Jeg har aldri skrevet noe sånt på Facebook før og kommer aldri til å gjøre det igjen. Jeg ble så opprørt. Jeg har søkt meg lærerjobb i nabokommunen. Sånne påstander han slenger ut vil være ødeleggende for at jeg skal få videre arbeid, svarer Olaussen.

Les også: Vil ha slutt på kjøp og salg av fiskekvoter

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus