10.000 elever ventes å streike mot ny fraværsregel

Rundt 10.000 elever ved videregående skoler og ungdomsskoler kommer onsdag til å streike mot regjeringens nye fraværsregel. Elevene får støtte fra lærerorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er varslet markeringer i Oslo, Bergen, Voss og Skien onsdag.

– I tillegg antar vi at mange vil streike, men ikke nødvendigvis dukke opp under markeringen. Det kan godt hende at klasserom blir stående tomme, sier Johanne Akerø, Elevorganisasjonens Oslo-leder til Dagbladet.

Regelen som innføres til høsten, går ut på dersom en elev har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, så skal eleven ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Elevene mener den nye regelen blant annet vil gå ut over elever med periodiske psykiske lidelser som ikke vil kunne få legeerklæring fortløpende.

Mener reglene kan forhindre skulk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier reglene innføres for å forhindre skulk og for å motivere til jevn innsats. Han mener oppfordringen til streik mot fraværsreglene er uklok.

– Politisk engasjement er bra, men jeg mener at det å oppfordre til fravær er en lite klok måte å vise dette på. Det er først og fremst synd for elevene selv, når de går glipp av viktig undervisning, skriver han i en SMS til VG.

– Håper Isaksen snur

SV-leder Audun Lysbakken har tidligere uttalt at han frykter at fraværsgrensen som gjeninnføres fra høsten av vil øke frafallet fra videregående opplæring, og har fremmet forslag i Stortinget om å stoppe den nye fraværsgrensen. Forslaget skal behandles i Utdanningskomiteen i vår.

– Jeg støtter elevene i at forslaget om ny fraværsgrense kan føre til mer frafall i videregående skole. Det vil tvinge skolene til å gi opp elever, i stedet for å følge dem opp. Torbjørn Røe Isaksen har nektet å lytte til elevene i denne saken, og jeg håper engasjementet vi nå ser, får ham til å snu, sier Lysbakken.

Må ikke til legen

Magnus Thue, politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, peker på at det er flere unntak for de nye reglene, blant annet for dokumentert fravær knyttet til helse- og velferdsgrunner, politisk arbeid og religiøse høytider

– I regelverket er det ikke noe krav om å dokumentere fravær før grensen på ti prosent er overskredet. Det er heller ikke nødvendigvis leger som må dokumentere sykefraværet hvis fraværet er på over ti prosent, det kan også dokumenteres av for eksempel helsesøster, sier Thue.

– Er stolt av elevene som streiker

Elevene som streiker onsdag får varm støtte fra lærerne organisert i Skolenes landsforbund.

– Vi er stolte av elevene som viser et så sterkt engasjement. Statsrådens tro på disiplinære tiltak vil mest ramme de som er virkelig sårbare. Det vil neppe ha positiv virkning på den største utfordringen vi har i skolen som er det store frafallet, mener forbundsleder Anne Finborud.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus