Sosialstønad til unge kan gi møteplikt i Stavanger

Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bystyret i Stavanger skal behandle et forslag om at nye unge mottakere av sosialhjelp må møte opp på sosialkontoret hver morgen for å bli satt i aktivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Initiativet kommer fra Fremskrittspartiet og er et tiltak for å få bukt med en situasjon der byen opplever en kraftig økning av unge som søker sosialhjelp, skriver Stavanger Aftenblad.

– Hensikten er å skille ut de som er reelle søkere. Dette har de gjort i Drammen. Fordi mange da ikke møtte opp, sparte kommunen 17 millioner kroner i utbetaling på ett år. Vi tror Stavanger kan spare rundt ti millioner kroner på dette, sier Sissel Stenberg i Frp.

Levekårstyret og formannskapet har allerede gått enstemmig inn for en slik oppmøte- og aktivitetsplikt, og mandag skal saken behandles i bystyret.

De i aldersgruppen 18-30 som ikke retter seg etter oppmøteplikten, må belage seg på at det vil få konsekvenser, men Stenberg sier det skal være rom for skjønn.

– Det er klart at det er lov å være syk, vanlige fraværsgrunner som for folk flest, må gjelde. Her må sosialkontoret bruke fornuft og skjønn, men hvis man sluntrer unna, må det få konsekvenser.