Kongen hedret veteraner på frigjøringsdagen

Fenrik Espen Haugeland fikk krigskorset med sverd av Kong Harald under en seremoni på Akershus festning i Oslo søndag. Til høyre forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Fenrik Espen Haugeland fikk krigskorset med sverd av Kong Harald under en seremoni på Akershus festning i Oslo søndag. Til høyre forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Haugeland reddet tusenvis av liv da han kastet seg over en selvmordsbomber på et torg i Kabul. Nå er han hedret på linje med de fremste heltene fra andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigskorset med sverd heter utmerkelsen kong Harald festet på brystet til 37-åringen fra Lyngdal under en markering i solsteken på Akershus festning søndag.

– Det er en veldig ærefrykt å bli hedret på denne måten. Jeg kjenner stolthet over mitt tidligere yrke, men også en stolthet overfor avdelingen min, sa Haugeland til NTB umiddelbart etter seremonien.

En vanlig kar

Elleve norske soldater ble hedret med ulike utmerkelser på frigjøringsdagen og veterandagen 8. mai. Haugelands medalje er den høyeste utmerkelsen det er mulig å få i Norge. Han er nå i selskap med helter fra andre verdenskrig som Max Manus og Gunnar «Kjakan» Sønsteby, men ser ikke på seg selv som en helt av den grunn.

– Nei, jeg er vel en ganske vanlig kar fra Sørlandet, en blid og fornøyd mann. Så det er litt spesielt å stå her og bli hedret, sier Haugeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi gjorde jobben

I kriteriene heter det at krigskorset med sverd kan tildeles en person som i krig eller væpnet konflikt har utmerket seg på en særlig fremragende måte og med personlig tapperhet.

– Vi gjorde oppdraget og vi løste det uten egne tap eller sivile tap. Så vi gjorde en god jobb der, lyder Haugelands egen oppsummering av den dramatiske aprildagen i 2004.

Statsminister Erna Solberg (H) sier det slik:

– Å hive seg over en selvmordsbomber når man vet at han når som helst kan løse ut bomben, det krever et ekstraordinært mot. Det som er så bra med norske soldater, er at de i tillegg til å ha øvet og trent og alt det der, også har evne til å handle og ta personlig ansvar uten at noen nødvendigvis gir beskjed. Det krever mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hyggelig kar

For Haugeland ble det korte møtet med kong Harald et nytt minne for livet.

– Det var veldig trivelig. Han sa et par ord og han virker som en svært hyggelig kar. Han er jo den øverste sjefen, så det er veldig spesielt og gøy å få hilse på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva sa kongen?

– Det er mellom ham og meg. Men han gratulerte selvfølgelig, smiler Haugeland.

Trenger helter

Solberg mener at markeringer av norske soldaters ekstraordinære innsats er viktig og nødvendig:

– For to år siden ga vi krigskorset til en sykepleier som hadde tjenestegjort i Bosnia, og nå til en som stoppet en selvmordsbomber i Afghanistan. Det er forskjellige typer helter. Jeg tror vi alle trenger noen å se opp til. Det er mye vondt i krig, men det er også folk som gjør en utrolig innsats for å sikre vår frihet, sier Solberg til NTB.

Historisk linje

Både veteraner fra andre verdenskrig, motstandsfolk og norske krigsseileres innsats ble rost og anerkjent i Solbergs tale søndag.

– Som frie mennesker i et fritt land, står vi på skuldrene til alle dem som ikke lot seg kue, sa statsministeren.

Hun understreket at fred ikke er en selvfølge.

– Vi står overfor et mer selvhevdende og uforutsigbart Russland, som har bevist sin vilje til å bruke militær makt for å fremme sine interesser. Og 71 år etter andre verdenskrig er Europa atter mark for millioner av mennesker på flukt fra krig, konflikt og håpløshet, sa Solberg.

Medaljemottakere 8. mai:

* Krigskorset med sverd: Espen Haugeland

* St. Olavsmedaljen med ekegren: Jørgen Andreas Bull

* St. Olavsmedaljen med ekegren: Jan Helge Dale

* Krigsmedaljen: Bjørn Ekenes Olsen

* Krigsmedaljen: Per Arne Halvorsen

* Krigsmedaljen: Hans Kristian Aasen

* Forsvarets innsatsmedalje med rosett: Håvard Mallaug

* Forsvarets innsatsmedalje: Espen Lauritsen

* Forsvarets innsatsmedalje: Einar Slinde

* Forsvarets innsatsmedalje: Arvid Josefsen

* Forsvarets innsatsmedalje: Pål Magnus Davidsen