Kan bli finvær på 17. maiMeteorologene: – Nå er sommeren i gang

JIPPI! Sør-Norge skal bade i sol og varme hele neste uke. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langs hele kysten av Sør-Norge er det ventet temperaturer over 20 grader lørdag. 7. mai blir dermed årets første sommerdag, ifølge meteorologen - og finværet varer trolig til over 17. mai!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan bli varmt under stakken på nasjonaldagen. I hvert fall sørpå: Sør-Norge skal bade i sol og varme hele neste uke, mens Nord-Norge får gråvær.

Men meteorologen tar et ørlite forbehold: På selveste søttende kan det blir hakket kjøligere i hele landet, ifølge yr.no:

– Jeg ser ingen tegn til at det skal endre seg dramatisk i Sør-Norge, men jo lenger frem i tid varslene går, jo mer usikkert blir det, sier statsmeteorolog Mathilda Hallerstig som mest av alt er opptatt av skogbrannfaren lenger nord i landet.

Hun har prognoser til og med 16. mai.

– Det ser ut til at det kommer litt kjøligere luft til hele landet 15. og 16. mai, men det blir ikke noe stort værskifte.

Den kjøligere luften kommer fra nordvest. I så fall er dette en vindretning som slår aller best ut på Sør- og Østlandet, forklarer Hallerstig til yr.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik vil vi ha det på hytta i sommer

Bikket 20

Men i dag har det vært hett:

Klokken 13 viste gradestokken i Sola i Rogaland 23,8 grader. Også i Bergen, Minnesund, Sarpsborg og andre steder langs kysten bikket temperaturen 20 grader, melder Meteorologisk institutt.

– Det er rolige vindforhold, og vi venter temperaturer over 20 grader i løpet av dagen langs kysten i Sør-Norge, sier statsmeteorolog Rafael Grote.

Meteorologene definerer sommerdager i Norden som dager med maksimumstemperatur over 20 grader, ifølge nettstedet Yr.

Også på Østlandet, og særlig i indre Østfold, er det muligheter for temperaturer over 20 grader lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor bør du sette av to helger til beising av terrassen

Kjøligere i nord

Nord-Norge trekker det korteste strået på værfronten fremover. Hallerstig har kontor i Tromsø og hører folk klage over at finværet fra april er borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun klager ikke.

– Jeg synes været i nord er ganske brukbart. Det er ikke dårlig i forhold til hva vi er vant med.

Midt-Norge ligger mellom barken og veden - og får både varmt og kaldt vær. Det skyldes at den kalde lufta i nord og den varme lufta i sør må møtes - og de velger den gyldne middelvei - eller Trøndelagstraktene. Ifølge meteorologen blir helgen bra i Trøndelag, for da går skillet omtrent ved Nordland. Men neste uker flytter det seg noe sørover, og da kan både Nordvestlandet og nordlige fjelltrakter på Østlandet da kan få perioder med gråvær.

Les også: Reis Norge rundt for en billig penge