Mange tatt for smugling av valuta

En hund som er spesialtrent til å søke etter penger og større mengder valuta, søker på passasjerer på Gardermoen flyplass. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
En hund som er spesialtrent til å søke etter penger og større mengder valuta, søker på passasjerer på Gardermoen flyplass. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolletaten har tatt rundt 5.500 valutasmuglere på seks år. Samtidig er det avdekket forsøk på ulovlig utførsel av 307 millioner kroner, skriver Kapital.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare i 2015 ble nærmere 1.000 personer tatt for forsøk på smugling av norsk eller utenlandsk valuta. Det er rekordmange og en økning på 10 prosent fra året før.

I gjennomsnitt hadde smuglerne 52.000 kroner i kontanter da de ble tatt i fjor, ifølge tidsskriftet.

Tolldirektør Bjørn Røse er fornøyd med avdekkingen som er gjort de siste seks årene, men legger ikke skjul på at det er store mørketall.

– Tolletaten tar bare en del av smuglerne. Vi beslaglegger i snitt 51 millioner kroner hvert år, men våre anslag tilsier at det samtidig smugles kontanter ut eller inn av landet for et par milliarder kroner, sier Røse.

I henhold til reglene må personer som tar med seg mer enn 25.000 kroner i kontanter når de skal inn eller ut av Norge, deklarere beløpet hos Tolletaten. Regelbrudd kan medføre at 20 prosent av kontantbeløpet må betales i overtredelsesgebyr.

Les også: Militæret i Peru kan skyte ned småfly ifølge ny narkolov