Dialog skal hindre vold blant asylsøkere

Asylsøkere skal følge norske lover og regler og da er det en forutsetning at de lærer dette. Vold er fullstendig uakseptabelt, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.
Asylsøkere skal følge norske lover og regler og da er det en forutsetning at de lærer dette. Vold er fullstendig uakseptabelt, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egne dialoggrupper skal redusere vold i og utenfor norske asylmottak. Regjeringen setter av 12 millioner kroner til formålet i revidert nasjonalbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Asylsøkere skal følge norske lover og regler og da er det en forutsetning at de lærer dette. Vold er fullstendig uakseptabelt, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Tiltaket er en del av integreringsmeldingen som legges fram 11. mai. Der vil regjeringen også foreslå at alle som kommer til Norge og bor på asylmottak skal gjennom en 50 timers opplæring i norsk kultur, lover og regler.

– Arbeidet med tidligere prøveprosjekt viser gode resultater ved å jobbe mot vold gjennom holdninger. Man legger ikke igjen holdningene som man har med seg fra hjemlandet på grensen inn til Norge, poengterer statsråden.

Les også: UDI avlyser gigantisk asylmottak i Fredrikstad

Dialog

Listhaug mener det er et økt behov for tiltak som kan «dempe frustrasjon og aktivisere beboerne» i og med det høye antallet beboere ved norske mottak og den økte botiden etter de mange ankomstene i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Stiftelsen Alternativ til vold som har utarbeidet et kursopplegg for Utlendingsdirektoratet, der mottaksansatte læres opp til å holde dialoggrupper for beboere i mottak.

Pengene som settes av i revidert nasjonalbudsjett, skal blant annet gå til kursing av ansatte, ikke minst ved de mange nye mottakene som er etablert. UDI ønsker også å opprette egne dialoggrupper med beboere i mottak for enslige mindreårige, for å bidra til bevisstgjøring rundt temaer som seksualisert vold og overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug vil gi flyktninger på asylmottak kurs i norsk kultur

Besøker mottak

Onsdag ettermiddag skal Listhaug besøke Hvalstad transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere sammen med statsminister Erna Solberg (H).

Der vil andre tiltak i den kommende integreringsmeldingen bli lansert. Blant annet vil de to konkretisere hvordan nyankomne asylsøkere og flyktninger skal møtes med krav om jobb eller skolegang for lettere å kunne integreres i det norske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin tale i Drammen 1. mai kom Listhaug også med et drypp fra den kommende integreringsmeldingen. Der varslet hun at arbeidspraksis skal bli en større del av introduksjonsprogrammet for nye innvandrere, ikke minst innen pleie og omsorg.

Les også: Asylsøkere får 10.000 kroner ekstra for å returnere frivillig

Kritikk

Allerede før integreringsmeldingen er lagt fram, kritiseres Listhaug for manglende leveranser. Senterpartiet etterlyser en oversikt over kommunenes asylregning.

Å få fastsatt tallgrunnlaget var en vesentlig del av forliket om integreringspolitikken før jul, ifølge Sps innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni.

Hun viser til at integreringsforliket på Stortinget slår fast at regjeringen og KS sammen skulle lage en oversikt over kommunenes økte kostnader knyttet til helse, skole, barnehage og barnevern og legge den fram for Stortinget i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men alle tall, for eksempel knyttet til Teknisk beregningsutvalgs anslag over kommunenes utgifter til drift av asylmottak, vil først foreligge i november.

Statssekretær Hanne C.S. Iversen (Frp) i Justisdepartementet sier kontakten med KS har vært god hele veien.

– Det ligger til grunn en felles forståelse av hvordan utredninger og beregninger skal foretas, og når resultatet vil være klart, sier hun til NTB.

Les også: Listhaug reagerer på hets mot Hussaini