Turøy-tragedien: Solvik-Olsen advarer mot forhastede konklusjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) advarer mot å trekke forhastede konklusjoner om årsaken til helikopterulykken ved Turøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljearbeidere har kommet med krav om at helikoptertypen som styrtet, Super Puma, må settes på bakken for godt.

Solvik-Olsen ønsker på sin side ikke å konkludere ennå.

– Det kan være mange årsaker til at ting skjer, men før vi konkluderer om konsekvenser, må vi vite årsaken, sa han på en hasteinnkalt pressekonferanse etter et møte med Havarikommisjonen og Luftfartstilsynet tirsdag.

– Det viktigste for meg er at vi får svar på hva som har skjedd, slik at vi kan unngå slike ulykker i fremtiden, sier Solvik-Olsen til NTB.

Les også: Disse omkom i helikopterulykken

For tidlig

Men når de etterlatte kan få svar på hva som førte til tragedien på Turøy fredag, er det ingen som tør spå om.

– Det er det altfor tidlig å si noe om. Vi jobber med å sette sammen informasjon. Det arbeidet pågår for fullt. Vi har de beste ekspertene på jobben, sier leder i Havarikommisjonen, William Bertheussen, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver saken som et stort puslespill der man ikke kan være sikker på at viktige biter ikke mangler. Fortsatt søkes det med metalldetektor i lyngen på Turøy, og det gjennomføres søk i sjøen.

– Vi finner stadig nye deler og vrakrester som kan gi oss viktige svar, sier Bertheussen.

Bakgrunn: Norge rammet av ny helikoptertragedie

Droppe krav?

Ulykken har samtidig satt fart i debatten om hvorvidt Norge bør innføre et nytt EU-regelverk for helikoptertrafikk. De nye reglene vil blant annet innebære at Luftfartstilsynets mulighet til å kontrollere at selskapene følger norske sikkerhets- og vedlikeholdsregler, svekkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solvik-Olsen understreker at regjeringen ikke har tatt en beslutning om å innføre EU-reglene i Norge. I januar ble det vedtatt å få en ekstern utredning, og oppdraget vil bli sendt ut om få dager, opplyser samferdselsministeren. I tillegg skal Luftfartstilsynet behandle saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SAFE fikk bekymringsmeldinger om helikoptre

Ikke spekulere

Samferdselsministeren vil ikke spekulere på om fredagens ulykke kan komme til å påvirke utfallet.

– Det er for tidlig å si. De nye EU-reglene er noe Norge har bidratt veldig aktivt i og fått mye gjennomslag for. Mange mener at objektivt sett er disse reglene bedre enn dem vi har i Norge, sier Solvik-Olsen til NTB.

Samtidig er ikke sikkerhet noe som bare handler om regler, understreker han.

– Det handler om kultur og om tilsyn. Vi må være sikre på at dersom vi innfører nye regler, så skal det ikke gi en dårligere situasjon i fremtiden enn vi har i dag.

– Oljearbeidere er urolige for at innsparinger og effektiviseringskrav skal gå ut over sikkerheten i helikoptertjenesten. Deler du den bekymringen?

– Generelt er helikoptersikkerheten godt ivaretatt i Norge. Det er nesten 20 år siden forrige ulykke der liv gikk tapt. Men vi skal ikke hvile på laurbærene, og det er denne ulykken en påminnelse om, svarer Solvik-Olsen.

SE VIDEO: – Vi har ikke tenkt å fire på sikkerheten på norsk sokkel, sier Solvik-Olsen:

Les også: Helikopterselskap i økonomiske vansker