Nå vil regjeringen at bøndene skal få selge alkohol

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vil at bøndene skal få selge alkohol på gården sin.
Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vil at bøndene skal få selge alkohol på gården sin.  Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår at Stortinget endrer alkoholloven slik at det skal være mulig å selge enkelte alkoholholdige drikkevarer over 4,7 prosent, direkte fra produsent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder Landsbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

– Endringene som nå legges frem, vil gjøre at bonden kan utnytte ressursene på gården sin på en langt bedre måte. Det bøndene produserer bør de også kunne selge direkte fra gården sin. Det vil gi en helhetlig opplevelse for turister og de som gjester gården, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Dale sier forslaget er en oppfølging av Sundvollen-erklæringen, og tror endringene vil gi bonden flere bein å stå på og grunnlag for flere arbeidsplasser i distriktene.

Forslaget i alkoholloven gjelder produkter som ikke omfattes av EØS-avtalen, eksempler er eplecider og pærecider.

Produkter som brennevin, øl og vin som er laget av druer blir ikke omfattet av ordningen, melder departementet. Her er det fortsatt bare vinmonopolet som kan selge disse produktene.

Bøndene vil bare få tillatelse hvis salget skjer fra gården, og salget vil utgjøre en del av den «helhetlige karakteren og tilbudet på gården.»

I tillegg krever departementet at minst en tredjedel av råvarene som er benyttet er produsert på gården eller selvplukket.

Les også: Barn i Oslo kjøper alkohol hos sprittaxier