Fagforeningstopp: – Kutt svekker sikkerheten på norsk sokkel

Flere har lagt ned blomster ved Svelgensund bru i nærheten av stedet der et helikopter styrtet fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Flere har lagt ned blomster ved Svelgensund bru i nærheten av stedet der et helikopter styrtet fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

HMS-ekspert Ketil Karlsen i fagforeningen Industri Energi mener kostnadskuttene i oljebransjen har ført til dårligere sikkerhet for oljearbeiderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karlsen, som leder fagforeningens europakontor, sier til VG at det er for tidlig å si om fredagens helikopterulykke skyldtes kuttene i oljebransjen. På generelt grunnlag mener han imidlertid at myndighetene og selskapene ber om trøbbel.

– De mener at sikkerhetsnivået som er på britisk sokkel, et nivå som er under vårt, er godt nok for oss. Nå har de fått det som de ønsker. Vi er snart nede på britisk nivå. Da må vi akseptere at det drepes folk på norsk sokkel, sier han.

– Vi har ikke hatt slike ulykker i Norge siden 1997. I Storbritannia har de i snitt hatt det hvert tredje år. Det er britisk nivå, fortsetter Karlsen.

Knut Thorvaldsen, som er viseadministrerende direktør i Norsk Olje og Gass, mener Karlsen tegner et galt bilde.

– Vi stiller oss ikke bak den betraktningen, som går i retning av at effektiviseringstiltakene vi har iverksatt går på bekostning av sikkerheten. I et langsiktig perspektiv har sikkerhetsnivået utviklet seg positivt, sier han.