Meny

Forsvarssjefen lar Polen styre norsk krigshistorie

Hjemmefrontmuseets utstilling over «KZ-leirer i Tyskland, Polen og Tsjekkoslovakia» er ikke presis nok, mener den polske ambassadøren og den norske Forsvarssjefen. – Uhørt, mener Frode Færøy som i 25 år har jobbet ved museet. Foto: Aksel Kjær Vidnes / forskerforum.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den polske ambassadøren får instruere Hjemmefrontmuseets omtale av konsentrasjonsleirene under krigen, med Forsvarssjefens hjelp. – Uhørt, sier tillitsvalgt.

Hjemmefrontmuseets utstilling viser omfanget av «KZ-leirer i Tyskland, Polen og Tsjekkoslovakia». Det reagerer den polske ambassadøren på. Han forlanger at teksten endres slik at det blir tydelig at Polen var okkupert av Nazi-Tyskland på da leirene eksisterte.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen mener ambassadøren har et poeng og instruerer museet til å endre sin fremstilling.

– Det er uhørt at Forsvarssjefen vil instruere museet til å korrigere tekstene i vår egen utstilling, sier museets hovedtillitsvalgte, Frode Færøy, til Forskerforum.

– Har forståelse

I en epost til tidsskriftet sier Forsvarssjefen at teksten kan misforstås:

«At det kommer reaksjoner på at tekstene benevner beliggenheten til konsentrasjonsleirene ved navn på land, har jeg forståelse for», skriver han.

«Det er korrigering av selve teksten på skiltene jeg har bedt Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon om å endre. Jeg har ikke gitt føringer om å endre det kulturelle uttrykket i utstillingen».

Les også: Ville tjene nazi-penger på kong Haakon

Ambassadøren hadde først henvendt seg direkte til Hjemmefrontmuseet, men der ble innblandingen avvist av direktøren. Også Forskerforbundets Frode Færøy mener tekstene er gode nok.

Blander kortene

Han sier Forsvaret blander kortene og ikke klarer å skille rollen som museumseier fra museumsleder.

– Dette er et klart brudd på prinsippet om «armlengdes avstand», som er nedfelt i hele kulturfeltet og akademika, sier han til Forskerforum.

Les også: Merkel beklager utsagn om Erdogan-satire

Færøy mener det er oppsiktsvekkende at Forsvarssjefen legger seg flat for den polske ambassadøren, og overprøver museets faglige vurdering.

– Saken er et godt eksempel på at Polen er ekstremt fiksert av å blankpusse sitt eget rykte, ikke minst historien om andre verdenskrig, sier Færøy som har jobbet ved museet i 25 år og aldri opplevd noe lignende.

Han får også støtte fra Norges museumsforbunds generalsekretær, Liv Ramkjær, som mener dette er et brudd på museets faglige frihet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus