Løfter om sol og varme på 1. mai

I fjor reiste Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til Bergen og holdt tale i strålende solskinn under 1. mai-arrangementet i der. I år varsles det regn på arbeiderbevegelsens dag på Vestlandet, men i Tromsø, hvor Støre i år skal tale, varsles det sol og varmt vær.
I fjor reiste Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til Bergen og holdt tale i strålende solskinn under 1. mai-arrangementet i der. I år varsles det regn på arbeiderbevegelsens dag på Vestlandet, men i Tromsø, hvor Støre i år skal tale, varsles det sol og varmt vær. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

De fleste Ap- og LO-toppene kan regne med å tale i sol og varmt vær 1. mai. Sør på Vestlandet varsles det regn, men dit reiser ingen i partiledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren er definitivt kommet over hele landet, og Meteorologisk institutt lover opphold over store deler av Norge når arbeiderbevegelsens topper inntar talerstolene søndag.

Partileder Jonas Gahr Støre reiser lengst nord og kan vente seg sol og opp mot rekordhøye 15 grader når han skal holde sin appell på Stortorget i Tromsø søndag ettermiddag.

Slipper kuling

– Det ser ut om Støre blir virkelig heldig. Han slipper unna stiv kuling og regn, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge til NTB.

Det beste være kommer nordpå, med ganske sikre utsikter til sol og forholdsvis høye temperaturer. Og godværet holder seg ut over i uka.

Noenlunde samme værforhold kan også nestleder Hadia Tajik vente seg 1.000 kilometer leger sør, i Levanger i Nord-Trøndelag, men her er værvarslet noe mer usikkert.

Opphold i hovedstaden

Det ser i det hele tatt ut til at værgudene holder sin hånd over arbeiderbevegelsens dag i år. Værvarslingstjenesten Yr melder om lokalt mye nedbør flere steder ved inngangen til helgen, men søndag skal det klarne opp.

I Oslo, hvor LO-leder Gerd Kristiansen skal holde appell, varsles det om nedbør og temperaturer i nedre sjikt av plussgradene, men også i hovedstaden skal det bli opphold når de røde fanene fyller gatene til tonene av «Internasjonalen».

– Det kan komme litt regn av og til, men det er muligheter for litt sol utover ettermiddagen, sier Lien, som riktignok legger til at været blir ustabilt.

Varsler sommerværet?

Før arbeiderbevegelsen gjorde 1. mai til sin dag, var datoen i Sør-Norge betegnet som gauksmesse, eller som første dag av den første sommermåneden. Slik været var den dagen, skulle det bli hele sommeren.

Enkelte steder var 1. mai og dagene etter også tiden for å få såkornet i jorden.

– På Sørlandet blir det fint vær med sørvestlig bris søndag, men på Vestlandet sør for Stad kommer det regn inn på ettermiddagen søndag. Lenger nordover, i Møre og Romsdal og i Trøndelag ser det ut til å bli fint med sørlig vind og perioder med sol, sier Lien.

Røros

Når Berlinerfilharmonikerne spiller opp til global direktesending i Røros kirke søndag formiddag, skal også været snu. Etter flere dager med overskyet vær, regn, snø og nattetemperaturer i det blå feltet, skal solen titte fram med vind fra sør om ettermiddagen.

Det er 26. gang orkesteret har valgt en helt spesiell by for sin 1. mai-konsert. Tidligere har de opptrådt i byer som Roma, Athen og St. Petersburg, skriver NRK.

Dermed kan også Ap-nestleder Trond Giske regne med opphold under 1. mai-appellen sin i Bergstaden.

Personvernpolicy