Åpen for alle - alltid

Reagerer på at barn dusjer med det motsatte kjønn på barneskole

Gutter og jenter i 1. klasse på Dysjaland skule i Rogaland skifter og dusjer i samme garderobe. Kartdata: Google
Gutter og jenter i 1. klasse på Dysjaland skule i Rogaland skifter og dusjer i samme garderobe. Kartdata: Google
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Dysjaland skule i Sola i Rogaland blir gutter og jenter i 1. klasse plassert i samme garderobe før svømmetimen, noe som får foreldre til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var på et foreldremøte for noen måneder siden at garderobedelingen ble opplyst om, skriver Solabladet.

– Jeg synes det er ubehagelig. For meg er det ikke naturlig at førsteklassinger skal dusje sammen med det motsatte kjønn. Jeg synes de er for store til det, sier Alice Frantzen.

Hun er mor til en jente i 1. klasse på Dysjaland skule, og sier til Solabladet at hun er redd garderobedelingen skal lede til mobbing.

Les også: 40 gutter identifisert etter at lærer skal ha filmet i garderobe

– Gjøres av praktiske årsaker

Rektor Atle Tanum på Dysjaland skole sier til Solabladet at dette gjøres av praktiske årsaker, og at han aldri har oppfattet det som et problem.

– Det er bare små grupper på rundt åtte elever som har svømming samtidig når elevene går i 1. klasse, sier han, og påpeker at det både er mannlig og kvinnelig lærer på plass i garderoben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke sykeliggjøre dette. Kropp er naturlig og jeg tror ikke ungene tenker over det engang. Vi har aldri hørt at elever eller foreldre har reagert på dette før.

Tanum legger imidlertid til at han inviterer foreldre til å komme med innspill, og at det vil gjennomføres endringer hvis de ikke synes det er greit.

Les også: Advarer mot kjønnsdelt oppdragelse

Ikke direkte ulovlig

Solabladet har vært i kontakt med Barneombudet og Fylkesmannen angående lovligheten rundt garderobedelingen. Una Bjørnseth Haugen, som er rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland, melder at dette ikke omtales direkte i opplæringsloven. Hun viser imidlertid til at bestemmelser i opplæringslovens kapittel 9A tilsier at skolen skal plassere jenter og gutter i separate dusjer.

Pressekontakt Kari Stenquist i Barneombudet melder at dette er første gang de hører om et slikt tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste steder starter en ikke med svømming så tidlig, og det er ikke vanlig at en dusjer i forbindelse med kroppsøving før rundt fjerde klasse. Vi tenker at det må være opp til barna å avgjøre om de synes det er greit, sier hun til Solabladet.

Les også: Svømmeklubb forbyr gutter adgang for å skåne muslimske jenter