Meny

Professor: – Riktig av staten å anke Breivik-dommen

Skien fengsel der Anders Behring Breivik soner sin dom. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsekspert Kjetil M. Larsen mener lagmannsretten bør komme til motsatt resultat av tingretten i spørsmålet om Anders Behring Breiviks soningsforhold bryter med menneskerettighetene.

– Jeg har ment at staten burde anke for rent rettslig grunnlag, fordi jeg mener dommen legger til grunn en for lav terskel for hva som rammes av artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) ut fra rettsanvendelsen, sier Larsen til NTB.

Larsen er professor i rettsvitenskap ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

– Jeg mener at faktum slik tingretten beskriver det, ikke utgjør umenneskelig behandling i artikkel 3s forstand, så jeg mener lagmannsretten bør komme til et annet resultat, sier Larsen.

Bakgrunn: Staten anker Breivik-dommen om soningsforholdene

– Mer varsom denne gangen

Han understreker at han ikke skal være så skråsikker som han var før tingrettsdommen falt, hvor han uttalte at han mente Breivik hadde liten sjanse til å vinne fram med saken han hadde anlagt mot staten.

– Jeg skal være litt mer varsom denne gangen, for det er elementer i saken som gjør at den ikke er helt klar eller opplagt, og at det er plausibelt at den føres. Det skal jeg selvsagt bare ta til meg, sier Larsen.

Les mer: Breivik vant delvis saken om soningsforholdene

Tid og sted ikke bestemt

Tingrettsbehandlingen foregikk i høysikkerhetsfengselet i Skien av sikkerhetsårsaker. Om også lagmannsrettens behandling skal skje der, er foreløpig ikke avgjort.

Oslo tingrett opplyser at de regner med å motta den formelle anken fra Regjeringsadvokaten i løpet av et par dager. Så vil Breiviks advokat Øystein Storrvik ha et par uker på seg til å komme med sitt tilsvar før anken sendes samlet over til Borgarting lagmannsrett.

– Blir en belastning for de pårørende

Støttegruppen forventet en anke i Breivik-saken, men understreker belastningen en ny rettsrunde medfører for de pårørende.

– Det var forventet og forståelig at staten anker, men vi må også huske på belastningen oppmerksomheten medfører for de berørte, skriver Lisbeth Kristine Røyneland, leder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juni i en SMS til NTB.

Breiviks advokat ikke overrasket

Advokat Øystein Storrvik er ikke overrasket over at staten anker. Når håper han at han kan møte Anders Behring Breivik og forberede ankesaken uten en glassvegg mellom seg og klienten.

– Å anke er en rett motparten har, og den har de benyttet seg av. Så det registrerer jeg bare, sier Storrvik til NTB etter at det ble kjent at staten anker dommen fra Oslo tingrett som gir terrordømte Anders Behring Breivik medhold i at soningsforholdene hans er i strid med menneskerettighetene.

Han ønsker ikke å komme inn på om han har snakket med Breivik om muligheten for at dommen kunne bli anket eller hvordan Breivik stiller seg til det.

– Det blir en full ny prøving, men det vil bli mange likhetstrekk med slik det var sist, sier Storrvik.

Selv om Breivik vant fram på et av punktene i sitt søksmål mot staten er det ikke gjennomført noen endringer i hans soningsregime foreløpig.

– Det første jeg kunne tenke meg er at vi får møte ham og forberede oss til lagmannsretten uten glassvegg mellom oss, sier advokaten til den terrordømte.

Da dommen falt i forrige uke, uttalte Storrvik med en gang at Breivik ikke kom til å anke de delene av dommen der han ikke fikk medhold. Etter at det ble klart at staten anker, sier advokaten imidlertid at de vil vurdere på nytt om de skal anke på disse punktene ettersom det nå blir en ny rettsrunde.

Les også:

Eskil Pedersen sint og opprørt over Breivik-dom

Skien fengsel vil ikke gjøre endringer i Breiviks soningsregime tross dom

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus