Både Molde og Kristiansund ønsker å vokse

Molde by. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Molde by. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flertallet i flere kommuner i Møre og Romsdal ønsker at kommunen skal bli stående alene. I Kristiansund og Molde ønsker man imidlertid storkommuner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tingvoll stemte over 70 prosent for en fortsettelse som egen kommune, mens 24,4 prosent stemte for en storkommune med Kristiansund, skriver Aura Avis.

I Kristiansund svarer på sin side hele 79 prosent at man er positive til å etablere en større kommune med Kristiansund som regionsenter, viser en innbyggerundersøkelse. Her inngår kommunene Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Halsa og Aure.

I Gjemnes er det dødt løp mellom Kristiansund og Molde.

Ja i Molde

Også i Molde er det god stemning for storsammenslåing. Hele 71 prosent av Moldes innbyggere har i en innbyggerundersøkelse sagt ja til at kommunen slås sammen med de sju nabokommunene Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund, Nesset og Rauma. Moldenserne ønsker også at nettopp deres by blir kommunesenter, melder NRK.

I Surnadal er 61,3 prosent av dem som avga stemme, positive til en sammenslåing med Halsa og Rindal. Resten ønsker at kommunen skal fortsette som en selvstendig kommune. I Surnadal var valgdeltakelsen 32,5 prosent, skriver Tidens Krav.

Averøy alene

I Averøy er man mest interessert i at kommunen fortsetter alene. 61 prosent satte dette alternativet høyest, opplyser kommunen. Alternativet som innebærer en storkommune sammen med Kristiansund, Tingvoll, Gjemnes, Halsa og Aure, ble satt øverst på ønskelisten av 28 prosent av dem som avga sin stemme. Alternativet der Averøy slås sammen med Eide og Fræna ble satt øverst av bare 10,5 prosent.

I Averøy var valgdeltakelsen hele 56,1 prosent. Langt høyere enn i mange av de andre kommunene som gjennomførte rådgivende folkeavstemninger mandag.

Innbyggerne i Vestnes ga også politikerne klart svar mandag. Her stemte 59,7 prosent for at kommunen skal fortsette å stå på egne bein. Bare 11,6 prosent ønsket sammenslåing med Rauma, skriver Sunnmørsposten.

Les også: Stemmer om etablering av Jæren kommune

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

Personvernpolicy