Meny

Justisdepartementet avviser flyktningtall

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet avviser opplysningene om at Norge skal ta imot 218 syriske flyktninger fra Tyrkia hver måned i fire måneder framover.

– Dette er ikke riktig. Det som er klart, er at Norge har forpliktet seg til å gjenbosette 600 syriske kvoteflyktninger fra Tyrkia i år, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) til NTB.

Det var det tyske nyhetsbyrået DPA som torsdag meldte at Norge var det landet som i fire måneder framover skulle ta imot flest syrere fra Tyrkia, som en del av returavtalen som Tyrkia har inngått med EU.

Avtalen innebærer at én syrisk flyktning hentes ut fra Tyrkia for hver syrer som blir sendt tilbake til Tyrkia fra Hellas. Ifølge DPA anslår EU at 4.488 syrere skal hentes ut innen august.

Les også:   KrF gir regjeringen asylstryk

Gjenbosetting

Røsland påpeker at de 600 syriske flyktningene som Norge skal ta imot, regnes inn i den såkalte gjenbosettingsavtalen som EU-landene inngikk i juli i fjor. Da ble landene enige om å ta imot 22.500 syriske kvoteflyktninger over en toårsperiode.

Med Stortingets vedtak om å ta imot i alt 8.000 kvoteflyktninger fra Syria over tre år i ryggen, påtok regjeringen seg å gjenbosette 3.500 av disse. Dermed kunne 500 flere syriske flyktninger reise til Norge i fjor, mens 3.000 skal hentes hit i år fra leirer i Libanon, Jordan og Tyrkia i samarbeid med FNs flyktningkommissær.

– Disse blir bosatt direkte i kommunene og skal ikke via asylmottak, sier Røsland.

For rundt 18.000 av flyktningene har EU imidlertid ikke greid å finne et land de kan bosette seg i.

Les også:  Støre vil ha egenandeler fra asylsøkere med penger

Relokalisering

Norge har også sagt ja til å relokalisere til sammen 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia, med 750 i år og like mange neste år.

EU har forpliktet seg til å relokalisere i alt 160.000 flyktninger for å lette presset på Hellas og Italia. Flyktningene får mulighet til å søke asyl i det landet de blir relokalisert til.

– Vi har nylig fått på plass avtaler med Italia og Hellas, og uttakene vil starte ganske raskt, sier Røsland.

Avtalene skal tre i kraft 24. april og 12. mai.

For å bli relokalisert kreves det stor grad av sannsynlighet for at søkeren vil få opphold, framholder hun.

Les også:  AUF med asylopprør i Arbeiderpartiet

Langt fra mål

EU er imidlertid langt fra målet på 160.000. Mellom mars og april ble bare 208 personer relokalisert, viser tall fra EU-kommisjonen.

Kommisjonen har derfor foreslått å åpne opp for at opptil 54.000 av relokaliseringsplassene kan brukes til å gjenbosette syriske flyktninger fra Tyrkia, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Ifølge departementet er det foreløpig ikke aktuelt for Norge.

Les også:   Listhaug vil gi flyktninger på asylmottak kurs i norsk kultur

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus