Forsvarssjefen takker nei til å gå i Oslo Pride

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen har takket nei til å delta i Oslo Pride til sommeren, men vil legge til rette for at Forsvarets personell skal kunne delta.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen har takket nei til å delta i Oslo Pride til sommeren, men vil legge til rette for at Forsvarets personell skal kunne delta. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når paraden i årets Oslo Pride toger gjennom hovedstaden, så skjer det uten Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen. Han takker nei til soldatens oppfordring om å slutte rekkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er Oslo Pride?

Oslo Pride skal skape en trygg og inkluderende møteplass for LHBTI-personer (Lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex) fra hele landet, synliggjøre bredden i LHBTI-­kulturen og bidra til økt LHBTI­-forståelse og inkludering i det norske samfunnet.

Oslo Pride skal fremme inkluderende holdninger som motarbeider diskriminering, hets og forfølgelse av LHBTI-personer, samt tydeliggjøre LHBTI-perspektivet i internasjonalt menneskerettighetssarbeid

Kilde: oslopride.no

Vernepliktsrådet og soldatenes tillitsvalgte oppfordret i vår Forsvarssjefen til selv å gå i årets Oslo Pride-parade.

«Ved deltagelse i Oslo Pride-paraden vil Forsvarssjefen stå frem som en rollemodell og et godt eksempel for ansatte og vernepliktige i Forsvaret», het det i brevet til admiral Haakon Bruun-Hansen.

Til ABC Nyheter forteller brigader Dag Rist Aamoth, Forsvarssjefens talsmann, at admiralen ikke vil etterkomme oppfordringen:

«Forsvarssjefen kommer ikke til å delta personlig på Oslo Pride 2016», slår Aamoth fast i en epost fredag.

Men han legger til at «Forsvaret vil delta med en egen stand på arrangementet Pride Park 2016. Videre legger Forsvaret til rette for at eget personell kan delta i paraden.»

– Det er bra at Forsvaret jobber godt og målrettet internt. Men det hadde vært interessant å høre hvorfor han ikke ønsker å stille. Dette er et noe vagt svar som sender blandede signaler, mener Hans Heen Sikkeland, leder av FRI som står som arrangør av Oslo Pride.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper forsvarsministeren kommer i stedet og går sammen med Forsvarets ansatte og tillitsvalgte, sier han.

Flere anledninger

Landstillitsvalgt Camilla Hansen mener Forsvaret går i riktig retning, selv om Forsvarssjefen har takket nei til årets Pride-parade. Foto: soldaten.no
Landstillitsvalgt Camilla Hansen mener Forsvaret går i riktig retning, selv om Forsvarssjefen har takket nei til årets Pride-parade. Foto: soldaten.no

– Jeg håper Forsvarssjefen kan stille ved en senere anledning, sier landstillitsvalgt Camilla Hansen som selv skal delta på festivalen sammen med sine kollegaer i Forsvarets Tillitsmannsordning.

Les også: Slovenia avskaffer homo-ekteskap

Hun sier også at det er bra at Forsvaret satser på å delta, og at dette nå har blitt satt i system.

– Han ville vært et godt forbilde hvis han deltok selv. Men en stand i parken viser hva Forsvaret står for. Dette er et skritt i riktig retning, mener Hansen.

Stor festival

I brevet hvor Forsvarssjefen (FSJ) ble oppfordret om å delta, heter det at rundt 400 av soldatene inne til førstegangstjeneste har en annen legning enn heterofili, og at det faktiske antallet i Forsvaret ikke er klarlagt.

Tidligere har statsminister Erna Solberg og flere statsråder deltatt. Solberg holdt også åpningstalen da Euro Pride fant sted i 2014 da Oslo var vertskap.

Les også: Forsvaret sikret kongens hyttetomt

I fjor var om lag 100.000 mennesker innom portene på festivalens hovedarrangement. I år varer arrangementet i ti dager, og paraden går gjennom sentrumsgatene 25. juni.